trójkąt
Olga18:

Dany jest trójkąt ABC o bokach AB=16, BC=21,CA=19. Punkty D,E,F oznaczają środki boków. Okręgi
opisane na trójkątach BDE, CDE przecinają się w punkcie P≠D. Oblicz miarę kata BPC.
5 sie 15:42
MilEta: ale te okregi przecinają sie przezciez w D i E?
5 sie 16:17
chichi:
Skoro oba przez nie przechodzą
5 sie 16:25
chichi:
Ale okręgi mogą przecinać się w:
−1 punkcie
−2 punktach
−nieskoczenie wielu punktów
bądź też wcale, pytanie do autora, skoro P≠D, to jaki wniosek?
5 sie 16:29
MilEta: to troche tak dziwnie napisane, tak samo ten F po co? Nie ma tam jakiejs literowki?
Po co pisac o okręgach jak mialby to byl BEC?
5 sie 16:31
Olga18: Dany jest trójkąt ABC o bokach AB=16, BC=21,CA=19. Punkty D,E,F oznaczają środki boków. Okręgi
opisane na trójkątach BDF, CDE przecinają się w punkcie P≠D. Oblicz miarę kata BPC.
Sory źle odczytałam zadania i rysunek też jest błędny. Powyższa treść jest poprawna.
5 sie 16:54
Mila:

Podpowiedź
5 sie 18:59
Olga18: Dzięki a czemu np PC to średnica?
5 sie 19:42
Mila:
PD⊥BC ( PD jest osią symetrii figury złożonej z tych dwóch okręgów)
|∡PDC|=90o− kąt wpisany w okrąg , zatem oparty na średnicy.
Może an tu spojrzy?
5 sie 21:05
Olga18: A jak policzyć r ?
5 sie 21:28
Mila:
1) Oblicz P
ΔABC z wzoru Herona
2) Można obliczyć R z wzoru:
3) 2r=R bo małe Δ są podobne do ΔABC w skali 1:2.
5 sie 22:21
Olga18: Dzieki w końcu jasne dla mnie
5 sie 22:27