Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny.
Pusia: Trzy liczby których suma wynosi 9 tworzą ciąg arytm. Jeśli do pierwszej z nich dodamy 3 i 1/8 a
dwóch pozostałych nie zmieniamy to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
3 mar 23:49
Pusia2:
3 mar 23:51
Pusia2: Pomoże mi ktoś bo krążę i krążę i nic z tego nie wynika tylko, że: a1=3−r; a2=3 i a3=3+r
3 mar 23:53
Pusia2: pomocy proszę
3 mar 23:55
Pusia2: Proszę pomóżcie mi

!
3 mar 23:59
Pusia2: PROOOOOOOSZĘ:(
4 mar 00:11
Sabin:
a, b, c − liczby w ciagu arytmetycznym
a + 258, b, c − liczby w ciagu geometrycznym
rozwiaz układ:
a + c = 2b − z wlasnosci ciagu arytmetycznego
a + b + c = 9 − z danych w zadaniu
b2 = (a + 258)*c − z wlasnosci ciagu geometrycznego
4 mar 00:27
Pusia2: próbuję ale nie daję rady
4 mar 00:45
Sabin:
a + c = 2b
a + c + b = 9
Podstawiasz za (a + c) do drugiego równania
2b + b = 9 => 3b = 9 => b = 3
Zostaje Ci do rozwiązania układ równań z dwiema niewiadomymi:
a + c = 6
(a + 258)*c = 36
4 mar 00:47
Pusia2: a dlaczego 36

?
4 mar 00:55
Sabin: Bo b2 dla b = 6 daje 62 = 36
4 mar 00:56
Pusia2: a czy b=6

4 mar 00:59
Sabin:
Przepraszam, mój błąd, tam powinno być (a + 258)*c = 9
4 mar 01:02
Pusia2: no właśnie liczyłam dla b=3 i otrzymałam równanie −a12+2i7/8*a1+18 i 3/4
4 mar 01:04
Pusia2: równa się zero i oczywiście
4 mar 01:05
Pusia2: Poddaję się − idę aaaa Nie mam już siły Dzięki za pomoc
4 mar 01:09
Sabin:
a = 6 − c
(6 − c + 3
18)*c = 9
(9
18 − c)c = 9
738c − c
2 − 9 = 0 /*8
−8c
2 + 73c − 72 = 0
Δ = 73
2 − 4(−8)(−72) = 3025,
√Δ = 55
| | −73 − 55 | | −73 + 55 | |
c1 = |
| = 8, c2 = |
| = 118
|
| | −16 | | −16 | |
wtedy a
1 = −2, a
2 = 4
78
Te liczby to −2, 3, 8 lub 4
78, 3, 1
18
4 mar 01:23
k: ππππππππ
17 kwi 17:36