Obliczanie kredytu
Ola: Kredytobiorca pobrał kredyt w wysokości 2000zł w banku, w którym oprocentowanie roczne wynosi
24%. Chce ten kredyt spłacić w ciągu roku w dwunastu miesięcznych, równych ratach. Oblicz
wysokość jednej raty z dokładnością do jednego złotego.
Chciałam zapytać dlaczego jedynie poniższy pierwszy sposób obliczania raty jest poprawny?:
12x = 2000 + 0,02*2000 + 0,02*(2000 − x) + 0,02*(2000 − 2x) + ... + 0,02*(2000 − 11x)
12x = 2000 + 480 − 1,32x
13,32 x = 2480
x ≈ 186 zł
Dlaczego obliczając drugim poniższym sposobem wynik wychodzi błędny (o 2 zł)?
| | 2 | |
Kwota jednej raty kredytu: 2000 : 12 = 166 |
| zł |
| | 3 | |
Wartości odsetek:
1) 40 zł
4) 30 zł
7) 20 zł
10) 10 zł
Suma wartości odsetek: 260 zł
2260 zł : 12 ≈ 188 zł
Dlaczego ten drugi sposób jest mniej precyzyjny?