Kredyty
Ola: Pani Julia Malinowska wzięła kredyt w wysokości 6000 zł z banku, w którym oprocentowanie roczne
dla kredytów gotówkowych wynosi 24%, z miesięczną kapitalizacją odsetek. Kredyt zaczęła
spłacać po dwóch miesiącach od daty pożyczki i spłaciła w ciągu kolejnych 6 miesięcy, w
równych ratach kwoty kredytu, do których były naliczane odsetki za niespłaconą kwotę kredytu.
Oblicz kwotę odsetek, jaką pani Julia zapłaciła bankowi oraz jaki procent pożyczonej kwoty
stanowiły te odsetki.
Wiem jak należy rozwiązać to zadanie. Chciałam tylko zapytać dlaczego:
1)6120zł
2)6242,4zł
W trzecim miesiącu nasze odsetki wynoszą tylko 242,4zł, dlaczego nie doliczamy jeszcze do nich
0,02*6242,4=124,85zł? A więc dlaczego odsetkami w pierwszym miesiącu są tylko 242,4zł a nie
367,25zł? W treści zadania nie ma powiedziane, że w pierwszym miesiącu od momentu rozpoczęcia
spłaty kredytu, odsetkami są zaległe odsetki bez standardowych odsetek z danego miesiąca?
Jeśli moje wypowiedzi są niezrozumiałe postaram się je streścić (chciałam dokładnie wyjaśnić
mój dylemat)

Z góry bardzo dziękuję
4 sie 17:26
PKO BP:
Otóż tak:
w pierwszych dwu miesiacach pożyczka była
na tzw procent skłdany
6000(1,02)
2= 6 242,40 w tym
242,40 zł −− odsetki za dwa miesiace
w następnych miesiącach odsetki były liczone tak:
wpłata 1000 zł na początku trzeciego miesiąca i każdego następnego
5000 zł*0,02 = 100 zł
4000 zł*0,02 = 80 zł
3000 zł*0,02 = 60 zł
2000 zł*0,02 = 40 zł
1000 zł*0,02 = 20 zł
================
300 zł +
242,40 zł=
542,40 zł −− całość wpłaconych odsetek
4 sie 18:21
Ola: Bardzo dziękuję. Tylko dlaczego na początku trzeciego miesiąca nie zostały naliczone odsetki
0,02*6242,4 lub 0,02*6000? W treści zadania nie ma nigdzie informacji dotyczącej tego, że
odsetki nie są naliczane w pierwszy dzień spłaty kredytu.
4 sie 19:49
nn:
Skoro kredyt ma oprocentowanie roczne wynoszące 24% w skali roku, z miesięczną kapitalizacją
odsetek, to oprocentowanie miesięczne powinno wynosić około 1,809 %, a nie 2%.
5 sie 20:51