wielomian
Smito: Niech W(x) będzie wielomianem co najmniej stopnia drugiego o współczynnikach wymiernych,
mającym jeden z pierwiastków 3√7+3√49. Oblicz ile wynosi iloczyn pierwiastków wielomianu
W(x).
4 sie 12:05
Adamm: za mało danych
4 sie 13:30
wredulus_pospolitus:
istnieje nieskończenie wiele możliwości jaką wartość może przyjmować wyraz wolny w tym
wielomianie
4 sie 15:11
a7: 3√7+3√49=503√7
przykładowy wielomian
W(x)=(x−503√7)(x2+503√7x+503√7)(x−1)=(x3−875000)(x−1)
i wtedy iloczyn pierwiastków wielomianu wynosi 503√7
4 sie 15:24
a7: oj źle podałam
4 sie 15:26
www: x3−21x−56
4 sie 15:36
wredulus_pospolitus:
przyjmując, że wielomian podany przez 'www' jest poprawny (ma pierwiastek podany w treści
zadania)
to w takim razie każdy wielomian W(x) = (x3−21x−56)*Q(x) (gdzie Q(x) dowolny wielomian o
współczynnikach wymiernych) także będzie spełniał warunki zadania. Stąd −−− nieskończona ilość
możliwych postaci wyrazu wolnego dla tegoż wielomianu W(x)
4 sie 15:55