liczby
krzyś: Rozłóż na czynniki 2352 + 9722
4 sie 09:32
4 sie 10:45
krzyś : A jak to zrobić bo nie rozumiem tej metody możesz wyjaśnić po polsku
4 sie 10:59
4 sie 12:14
ite:
ABC to raczej Twój minister wysyła Ci takie komunikaty 🔊
4 sie 13:03
Mila:
N=11
2+10
2=5
2+14
2
1)
11 10 5 14
a b c d
2)
A || a−c=6
B|| a+c=16
C|| d−b=4
D|| d+b=24
===========
k=NWD(A,C)=2
h=NWD(B,D)=8
l=NWD(A,D)=6
m=NWD(B,C)=4
3) Wzór:
| | k | | h | | l | | m | |
N=( ( |
| )2+ |
| )2 )*( |
| )2+( |
| )2 )⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
N=( 1
2+4
2)*(3
2+2
2)=17*13
===========================
Podany przykład robisz w podobny sposób:
1000
2+3
2=972
2+235
2
4 sie 17:03