maksimum
student: Niech f:R2→R2, f(x,y)=sin2(x) * cos2(y).
Wykaż ze f ma w punkcie (π/2;0) ścisłe maksimum lokalne oraz jest ono także maksimum
globalnym.
Jak wykazać że 1 jest ścisłym maksimum lokalnym?
3 sie 08:41
Saizou :
sin
2x ≥ 0
cos
2y ≥ 0
Z nierówności między średnimi
| sin2x+cos2y | |
| ≥ √sin2xcos2y =√f(x,y) |
| 2 | |
Lewa strona nierówności jest największa, gdy
sin
2x = 1 → sinx = 1 lub sinx =−1
cos
2y = 1 → cosy =1 lub cosy=−1,zatem
1 ≥ sin
2x•cos
2y
3 sie 09:50
student: Czy to wystarczy żeby w (π/2;0) jedynka była ścisłym maksimum lokalnym? wg mnie wykazałeś ze 1
jest ograniczeniem górnym.
3 sie 10:18
student:
3 sie 14:14
MilEta: W tym przypadku nie ma co kombinować

po prostu sin
2x≤1 i cos
2x≤1 więc f(x)≤1
Wartość 1 jest przyjmowana m.in. dla x = π/2, y = 0 i tyle − jest to zatem maksimum i loklane i
globalne
(oczywiście nie jedyne)
3 sie 14:46
MilEta: i cos2y≤1**
3 sie 14:46
MilEta: a ścisłe jest dla tego, że w otoczeniu punktu (π/2, 0) f(x) <1 (łatwo pokazać; w zasadzie
oczywiste)
3 sie 14:50