Nierówność
Karolina: Wyznacz liczbę a, dla której zbiorem rozwiązań danej nierówności jest zbiór podany obok tej
nierówności:
x(2−a)<−6; (−1,+
∞)
x(2−a)<−6 |:(2−a)<0; a>2
Da=(2, +∞)
x > −1
a=−4
∉ Da
Równanie nie ma rozwiązania a
Chciałam tylko zapytać czy mogę oznaczyć w ten sposób dziedzinę:
Da=(2, +∞) oraz a=−4
∉ Da?
Czy takie zapisy są poprawne? Z góry bardzo dziękuję
2 sie 15:37
wredulus_pospolitus:
a skąd przypuszczenie że '2−a' MUSI być mniejsze od 0
2 sie 19:59
wredulus_pospolitus:
I co Ty właściwie zrobiłaś
2 sie 20:00
Karolina: Ponieważ wtedy będziemy mogli porównać wynik z przedziałem jaki podany jest w poleceniu: (−1,
+∞)
2 sie 20:19
chichi:
Chcemy, aby otrzymany zbiór rozwiązań zadanej nierówności był lewostronnie otwarty i
nieograniczony z prawej strony, zatem znak nierówności musi ulec odwróceniu, zatem musi
zachodzić, że
2−a < 0, czyli
a > 2, tak jak piszesz a>2 oraz a=−4, oba te warunki
łączy koniunkcja. Wniosek: nie istnieje takie 'a'
2 sie 20:22
Karolina: Chciałam tylko zapisać czy taki zapis dziedziny, jakiego ja użyłam: ,,Da" jest prawidłowy?
2 sie 20:43
chichi:
Dziedzina czego?
2 sie 21:02
Karolina: Da − dziedzina a,
D − dziedzina x
2 sie 21:54
ICSP: Za a mogę podstawić dowolną liczbę rzeczywistą − nic złego się nie stanie.
Dlatego dziedziną parametru a jest zbiór liczb rzeczywistych tak samo jak dla x.
Twoja próba zawężenia dziedziny do zbioru a > 2 wynikła z pewnego wnioskowania (słusznego
jednak co ważniejsze nigdzie nie uzasadnionego nawet jednym krótkim komentarzem − mam na myśli
oryginalne rozwiązanie bez brania pod uwagi komentarza z 20:19), dlatego a > 2 nie jest
dziedziną "a" , a po prostu wnioskiem(obserwacją) otrzymanym w trakcie rozwiązywania zadania.
2 sie 23:14
Karolina: Czyli nie powinnam pisać Da? A jeśli nie, to jak zapisać, że równanie nie ma rozwiązania
,,a''? Tylko słownie? Czy może pisząc a=−4∉(2,+∞) ?
3 sie 00:13
ICSP: x(2−a) < −6
Jest określone dla x,a ∊R
W trakcie rozwiązania wyciągasz wniosek:
Ponieważ rozwiązanie ma być w postaci: x > −1 to współczynnik stojący przy x musi być ujemny
zatem mogę założyć:
2 − a < 0 czyli a > 2
...
a = −4 co jest sprzeczne z wcześniej przyjętym założeniem a > 2 (nie z dziedziną), zatem taki
parametr nie istnieje.
Chodzi o to aby krótko uzasadnić swoje stwierdzenia.
3 sie 00:53
ICSP: Możesz słownie jak i również a = −4 ∉ (2 , ∞)
Oba zapisy są poprawne (o ile słowny oczywiście będzie poprawny).
Różnica jest mniej więcej taka, że po opisie słownym można dużo łatwiej rozpoznać czy ktoś
faktycznie ma pojęcie o czym mówi.
Dlatego w zadaniach dowodowych nie można uzyskać maksymalnej ilości punktów za same
przekształcenia.
Zawsze jest przynajmniej jeden punkt za opis/uzasadnienie.
3 sie 00:58
Karolina: Bardzo dziękuję za tak szczegółowe i przydatne wyjaśnienie oraz za wyprowadzenie z błędu, że
a>2 to nie dziedzina, tylko same założenie
3 sie 01:09