funkcja kwadratowa
maturalnyy: Dana jest funkcja f(x)=ax2+bx+c. Jeśli a(a+b+c)<0 to f(x)=0 ma
(A) co najmniej jeden pierwiastek w (0,2)
(B) dokładnie jeden pierwiastek w (1,2)
(C) nie ma pierwiastków w (1,∞)
(D) co najmniej jeden pierwiastek w (−∞,0)
?
1 sie 18:36
wredulus_pospolitus:
skoro jest to test wyboru to ... możemy na początek po prostu sprawdzić, które odpowiedzi nie
będą poprawne:
niech f(x) = x2 − 100 ... jak widać spełniony jest warunek a(a+b+c) < 0
widać także, że:
1) f(0) = −100
2) łatwo można odnaleźć miejsca zerowe funkcji (x = −10 i x = 10)
związku z tym (A), (B) i (C) odpadają ... pozostało nam jedynie (D) które zaznaczamy i idziemy
do kolejnego zadania.
1 sie 18:43
wredulus_pospolitus:
Tylko jedna uwaga −−− żadna odpowiedź nie jest prawidłowa

kolejny przykład:
| | −3 − √5 | | 3+√5 | | 3 − √5 | |
f(x) = −x2 + 3x − 1 −−−> x1 = |
| = |
| > 0 ; x2 = |
| >0 |
| | −2 | | 2 | | 2 | |
więc odpowiedź (D) TAKŻE odpada
1 sie 18:53
maturalnyy: Dzieki
Mam jeszcze takie
Dana jest funkcja f(x)=ax2+bx+c. Jeśli 14a+9b+6c=0 to f(x)=0 ma
(A) co najmniej jeden pierwiastek w (0,2)
(B) dokładnie jeden pierwiastek w (1,2)
(C) nie ma pierwiastków w (1,∞)
(D) co najmniej jeden pierwiastek w (−∞,0)
?
1 sie 22:15
wredulus_pospolitus:
Robimy bardzo podobnie:
NWD(14,9,6) = 9*14 = 126
więc chodzi o funkcje f(x) = 9d*x
2 + 14e*x + 6f ; gdzie d+e+f = 0
no to dajemy takie dwa przykłady:
1) d = 0 ; e = 1 ; f = −1
| | 6 | | 3 | |
f(x) = 14x − 6 −−−> x0 = |
| = |
| odpada (B) i (D) |
| | 14 | | 7 | |
2) d = 1 ; e = −1 ; f = 0
| | 14 | |
f(x) = 9x2 − 14x = 9x*(x − |
| ) −−−> odpada (C) |
| | 9 | |
Ostaje się jedynie (A) (o ile nie jest to zadanie jak poprzednio, gdzie nie było żadnej
prawidłowej odpowiedzi)
1 sie 23:33
wredulus_pospolitus:
poprawka:
f(x) = 9d*x
2 + 14e*x +
21f
co niewiele zmienia postać rzeczy, co :
| | 3 | |
f(x) = 14x − 21 −−> xo = |
| −−−> odpada (C) i (D) |
| | 2 | |
f(x) = 9x
2 − 28x + 21 −−> odpada (B)
1 sie 23:38
chichi:
NWD
1 sie 23:59
chichi:
NWD(14,9,6)=1

NWW(14,9,6)=126
2 sie 00:00
maturalnyy: Dzięki ale to może być podobne jak to pierwsze, więc jak sprawdzić czy (A) jest prawdziwe
2 sie 08:58
maturalnyy: Czemu wziąłeś funkcję liniową f(x) = 14x − 21
2 sie 12:22
maturalnyy:
2 sie 20:49
wredulus_pospolitus:
a czemu nie? d = 0 ; e = 1 ; f = −1 warunek d+e+f = 0 spełniony ... a łatwo i szybko
wyznaczam miejsce zerowe dzięki któremu odrzucam dwie możliwe odpowiedzi
2 sie 22:18
maturalnyy: Ok dzięki a jak sprawdzić czy A jest na pewno poprawne
2 sie 22:39
wredulus_pospolitus:
f(0) = 21f
f(2) = 36d + 28e + 21f = 28(d+e+f) + 8d − 7f = 8d − 7f
i teraz dowód niewprost (czyli staramy się wykazać, że wszystkie miejsca zerowe będą poza
przedziałem (0;2) )
I przypadek:
d*f < 0 ; (czyli parabola z ramionami do góry + f(0) < 0 lub ramiona w dół + f(0) > 0)
| | −14e | | e | | 18 | |
xwierzchołka ≥ 2 −−−> |
| ≥ 2 −−−> |
| ≤ − |
| |
| | 18d | | d | | 7 | |
co oznacza, że
| | 4 | |
albo d>0 i wtedy f<0 oraz e ≤ −2 |
| d < 0 (co doprowadza do sprzeczności d + e + f = 0) |
| | 7 | |
| | 4 | |
albo d < 0 i wtedy f > 0 oraz e ≥ −2 |
| d > 0 (co także doprowadza do tej samej |
| | 7 | |
sprzeczności)
II przypadek:
d*f > 0 ; (czyli ramiona do góry + f(0) > 0 lub ramiona w dół + f(0) < 0)
| | 7e | | e | |
xwierzchołka ≤ 0 −−−> − |
| ≤ 0 −−> |
| ≥ 0 |
| | 9d | | d | |
co daje
albo d>0 więc f>0 oraz e ≥ 0 (sprzeczność równości d+e+f = 0)
albo d<0 więc f<0 oraz e ≤ 0 (i znowu ta sama sprzeczność)
III przypadek
f(0) > 0 −−−> f > 0
| | 8 | |
f(2) > 0 −−−> f < |
| d ; d > 0 |
| | 7 | |
d < 0 (parabola z ramionami do dołu)
| | e | | 18 | |
xwierzchołka ∊ (0;2) −−> |
| ≤ 0 (więc e ≤ 0) oraz e ≤ − |
| d |
| | d | | 7 | |
| | 18 | | 8 | | 3 | |
i mamy: d+e+f < d + (− |
| d) + |
| d = − |
| d < 0 (sprzeczność) |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
IV przypadek
(0) < 0
f(2) < 0
d > 0 (parabola z ramionami do góry)
x
wierzchołka ∊ (0;2)
to już samemu rozwiązuj
V przypadek
d = 0 (funkcja liniowa ... a z równości d+e+f = 0 wynika, że f = −e)
| | 3 | |
wtedy f(x) = 14e*x − 21e = 7e(2x−3) −−−> xo = |
| czyli w przedziale (sprzeczność) |
| | 2 | |
VI przypadek
Δ < 0 −−−> Δ = 196e
2 − 756d*f < 0 −−−>
49e
2 − 189d*f = 49*(−d−f)
2 − 189df = 49d
2 − 91df + 49f
2 = 49(d−f)
2 + 7df < 0 −−−>
7(d−f)
2 + df < 0
spełnione to mogłoby być jedynie gdy
d*f < 0 (czyli gdy ramiona do dołu + f(0) > 0 lub ramiona do góry + f(0) < 0 w obu
przypadkach mamy jednak wtedy Δ > 0 −−− sprzeczność)
2 sie 23:38
wredulus_pospolitus:
ogólnie −−− dużo pierdolenia przy tym ... może jest łatwiejszy sposób na wykazanie
jednoznacznie prawdziwości odpowiedzi (A) (poza tym, że test jednokrotnego wyboru winien
posiadać jedną poprawną odpowiedź), ale jakoś go na chwilę obecną nie widzę.
Może dałoby się połączyć III i IV przypadek, ale to chyba wszystko co się da zrobić.
2 sie 23:40
wredulus_pospolitus:
III przypadek
przeoczyłem natychmiastową sprzeczność
f(0) > 0 −−−> f > 0
| | 8 | |
f(2) > 0 −−−> f < |
| d (a jako, że f > 0 ... to mamy: d>0) |
| | 7 | |
d<0 (ramiona skierowane do dołu)
i mamy sprzeczność −−−> d>0 i jednocześnie d<0
z pewnością dokładnie taka sama kwestia będzie w IV przypadku
2 sie 23:52