trójkąt równoramienny i dowolny punkt wewnątrz
poprawka:

Oblicz miarę kąta x.
1 sie 09:35
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem pytanie ... x = 180 − y − z i tyle
1 sie 17:05
poprawka: Ale te y i z nie są podane, to tylko informacje np że jeden jest trzy razy większy niż drugi.
1 sie 17:13
Saizou :
Napisz treść zadania w całości.
1 sie 17:14
poprawka: Wewnątrz trójkąta równoramiennego ABC (AB=BC) wybrano punkt P tak że kąt ABP jest trzy razy
większy niż kąt CBP, a kąt BAP jest dwa razy większy niż kąt PCB. Wyznacz miarę kąta CPB.
1 sie 17:29
I'm back:
No i teraz narysuj ponownie trójkąt z oznaczeniami i zaznacz kąty dane w zadaniu
1 sie 17:41
I'm back: Oki. Kąty dobrze podane
1 sie 17:43
poprawka: A jak to obliczyc?
1 sie 18:01
a7: 135o
1 sie 20:45
a7:

∡PAC=y ⇒ ∡PCA=z+y
∡APB=180−3x−2z
∡APC=180−z
∡BPC=360−∡APB−∡APC=3x+3z
2z+y=(180−4x):2=90−2x (trójkąt ABC jest równoramienny)
4x+4z=180⇒x+z=45 (z trójkąta BPC suma miar katów) 3(x+z)=3*45=135
o=∡BPC
1 sie 20:56
Mariusz:
∡APC = 180 − 2y − z
1 sie 21:22
a7: oj chyba cos mi umknęło
1 sie 21:24
Mariusz:
Ja próbowałem jeden taki trójkąt skonstruować
(pozostałe takie trójkąty byłyby podobne do tego trójkąta który chciałem skonstruować)
Z trójkątem równoramiennym nie było problemu
Na dowolnie obranym odcinku AC obieram sobie pewien punkt Q
Punkt B to przecięcie okręgów O(A,AQ) oraz O(C,AQ)
gdzie O(C,AQ) to okrąg o środku w punkcie C i promieniu AQ
Następnie poprowadziłem dwukrotnie dwusieczną kąta ABC
Teraz wiadomo że punkt P leży na tej drugiej dwusiecznej (ostatnio skonstruowanej)
Jednak nie mam pomysłu na jego skonstruowanie
1 sie 21:55
a7:

2z+y=90−2x (ABC − trójkąt równoramienny) ⇒ 4x=180−4z−2y(*)
α=180−x−z
γ=180−3x−2z
β=4x+2z
4x+3z+2y=180 (**) − z trójkąta APC, suma miar czyli 4x=180−3z−2y
4x=180−4z−2y(*)
4x=180−3z−2y(**)
odejmujemy stronami i mamy
0=0+z czyli z=0
o co jest sprzeczne
1 sie 23:58
a7: znowu pomyłka, sorry
2 sie 00:13
MilEta: czemu β = 4x + 2z?
2 sie 00:13
a7: no własnie to ta pomyłka
2 sie 00:15
an:

∡ABD=30+2β=90−2α ⇒ α+β=30
∡CPB=γ=180−(α+β)=180−30=150
o
5 sie 09:30
Mariusz:
an wynik ok ale skąd wziąłeś że
∡PAB = 30°
5 sie 18:50
an:
Skasował, się rysunek, który był i tak mało czytelny, podaje wyjaśnienie pisemnie myślę
wystarczy.
Rysujemy dla podanego zadania trójkąt równoboczny, łatwo udowodnić, że szukany kąt to 150o,
a kąt α=β=15o, teraz zmieniamy wysokość tego trójkąta, wówczas kąt α zmienia się Δ i o taką
samą wartość Δ, ale ze znakiem przeciwnym zmienia się kąt β,a więc α+β=30o bez zmian czyli
szukany kąt będzie 150o przy czym DC>DP
6 sie 14:30