| 1 | ||
Dla funkcji f(x)= | ||
| 1−x |
| 1 | ||
f(x) = | ||
| 1−x |
| x−1 | ||
f−1(x) = | ||
| x |
| 1 | 1 | 1 | x−1 | |||||
co uzyskujemy z: x = | −> | = 1−y −−−> y = 1 − | = | |||||
| 1−y | x | x | x |
| 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||
zauważ, także że f(f(x)) = | = | = | = | ||||||||||||||||||
| 1−f(x) |
|
|
| 1 | x−1 | |||||||||
= | = | = f−1(x) | ||||||||
| x |
| 1 | ||
f(x)= | ||
| 1−x |
| 1 | 1 | 1−x | 1−x | ||||||||||||||
f(f(x))=f( | )= | = | = | ||||||||||||||
| 1−x |
| 1−x−1 | −x |
| 1−x | 1 | x | |||||||||||||
f(f(f(x)))= f( | )= | |* | = x | ||||||||||||
| −x |
| x |