Równanie na x
Karolina: Chciałam zapytać, dlaczego w równaniu x
3=x nie można podzielić go obustronnie przez wspólny
czynnik, czyli x? Od razu chciałabym powiedzieć, że wiem, iż wtedy wynik będzie błędny, bo nie
uwzględnilibyśmy w rozwiązaniu zera. Wiem, że trzeba rozwiązać je tak: x
3=x, x
3−x=0,
x(x
2−1)=0, x=0, x
2=1, x=1, x=−1. Chodzi mi o to, skąd należy wiedzieć, kiedy możemy
podzielić równanie obustronnie przez wspólny czynnik, a kiedy nie? Czy jest na to jakaś zasada
czy trzeba to robić na wyczucie (po prostu samemu zauważyć, kiedy sposób z dzieleniem
obustronnie równania przez wspólny czynnik nie uwzględni wszystkich rozwiązań i wtedy
zastosować drugi sposób (przenoszenia)? Z góry bardzo dziękuję za rozwianie moich
wątpliwości
31 lip 20:03
MilEta: Nie można dzielić przez 0, jedna jedyna reguła
np mając równanie x3 = x dzieląc przez x zakładamy, że x nie jest równy 0 (w innym przypadku
taka
operacja jest niedozwolona)
Inny przykład:
3(x−1) + (x−1)2 = 2(x−1) Czy moge podzielić obie strony przez x−1? Tak, ale tylko pod
warunkiem że x nie jest równy 1 bo wtedy dzieliłabym przez zero
3 + (x−1) = 2
31 lip 20:16
MilEta: więc albo dzielimy tak ja ty, ale wtey sprawdzam osobno rpzypadek a co gdyby było zero..
lub przenosimy na jedną strone, wyciągamy przed nawias i problem przypadków znika
31 lip 20:17
MilEta: I sposób
x3 = x / : x ≠0 i mam x2 = 1. A gdyby x = 0 to równanie prawdziiwe i taki x też ok
II sposób
x3 = x zatem x3 − x = 0 a zatem x(x2 − 1) = 0 a zatem x = 0 lub x2 − 1 = 0
31 lip 20:19
ite: Ja widzę jeszcze jeden sposób szukania odpowiedzi.
Najczęściej z treści zadania wynika, wśród jakich liczb (rzeczywistych, wymiernych,
naturalnych) należy szukać rozwiązania.
Np. "znajdź wszystkie rozwiązania rzeczywiste". Wtedy dzieląc przez x∊ℛ, mogłabyś wykonać
dzielenie niedozwolone, czyli przez 0.
Gdyby w poleceniu była mowa, że x∊ℕ+, to szukając wśród nich rozwiązania, nie zrobisz błędu
dzieląc przez x.
Jeśli nie dzielimy przez x a przez x−1 jak o 20:16, to rozumowanie jest analogiczne.
31 lip 20:23
Karolina: Bardzo bardzo dziękuję

W takim razie myślę, że najbezpieczniej jest stosować częściej metodę
przenoszenia. Jeszcze raz bardzo dziękuję
31 lip 20:36
chichi:
Możesz podzielić, ale przed to sprawdź co się dzieje dla x=0, albo wyzueruje albo nie I wtedy
wiesz czy jest rozwiązaniem równania czy nie. Następnie jak dzielisz to zakładasz, że x≠0
31 lip 22:16
Karolina: Dziękuję jeszcze raz. A teraz zastanawiam się nad równaniem: |x|=x. Dlaczego dziedziną jest
zbiór liczb rzeczywistych, a nie <0,+∞)? Jak w ogóle należałoby rozwiązać to równanie?
31 lip 22:35
MilEta: Dlatego, że formalnie możesz podstawić dowolną liczbe rzeczywista i sprawdzić czy zachodzi
równość
(jakby samo sprawdzenie warunku może być zarówno dla −3 jak i 3)
gdyby np bylo
|x|/x = 1 to dziedziną by było R\{0} bo jest sens sprawdzać tylko niezerowe iksy (dzielenie
przez 0 nie jest zdefiniowane)
31 lip 22:39
MilEta: A jak rozwiązać, na przypadki

1) gdy x >0 to mamy x = x czyli ok
2) dla x = 0 mamy 0 = 0 czyli ok
3) dla x<0 mamy −x = x czyli sprzeczne
31 lip 22:40
Karolina: Jeszcze raz bardzo dziękuję
31 lip 22:46