pole
aldona: | | x2 | | y2 | |
Prosta y=x przecina elipsę |
| + |
| =1 w punktach P i Q. Niech ABCD bedzie |
| | 576 | | 441 | |
czworokątem opisanym na elipsie tak że BC || DA || PQ oraz AB i CD są styczne odpowiednio w
punktach P i Q. Oblicz pole ABCD.
Punkty P i Q można wyliczyc ale jak dalej.
31 lip 12:24
aldona: Czy to bedzie kwadrat o boku długości |PQ|?
31 lip 15:29
ite: romb
31 lip 15:52
aldona: Romb o boku |PQ|
31 lip 16:24
ite: nie, moja odpowiedź z 15:52 jest błędna : (
31 lip 18:24
aldona: Czy to bedziew takim razie kwadrat o boku długości |PQ|?
31 lip 18:32
Mila:
Wg mnie nie będzie to kwadrat .
1) Styczne w punktach P i Q mają równania:
2) Styczne równolegle do prostej PQ:
y=x+b
Zatem kąt między stycznymi nie jest prosty, kwadrat i prostokąt odpadają.
Może to być równoległobok, ale obliczenia są nieprzyjazne,
kąt między stycznymi BC i DC :
No i nie wpadła mi do głowy jakaś własność ułatwiająca problem.
Czy
Ite byłaby tak uprzejma i wrzuciła to do geogebry?
31 lip 19:04
31 lip 19:56
31 lip 20:03
31 lip 20:08
aldona: Czyli |PQ| to długość boku, a jak policzyć wysokość?
31 lip 20:09
ite:
aldona |PQ| to długość dwóch boków równoległych do odcinka PQ. Dwa pozostałe (też
równoległe) mają inną długość.
Wysokość tego równoległoboku jest równa odległości dwóch równoległych boków (albo prostych, w
których są zawarte).
31 lip 20:28
aldona: Ok, ale jak w tym zadaniu policzyć tę wysokość?
31 lip 20:46
Mila:
Dziękuję
ite 
Dziękuję, czyli tak, jak myślałam− równoległobok, ale nie romb.
Trochę inaczej oznaczyłam, dam rysunek w skali.
Czy
aldonka policzyła jakieś wielkości? proszę napisać.
Postaram się obliczyć, (niekoniecznie dzisiaj).
31 lip 21:28
aldonka: Mam tylko PQ=48√113/7
31 lip 21:55
Mila:

szkic
31 lip 22:30
aldonka: Ok , a jak policzyć wysokość?
31 lip 22:42
Mila:
Na razie nie można, bo nie masz 2 pozostałych boków.
Równanie stycznych równoległych do PQ potrzebne.
Oblicz ponownie długość PQ,
31 lip 23:44
aldonka: A czemu PQ jest źle?
1 sie 07:51
Mila:

Rysuję w skali aby było widać równoległobok.
a=24:3=8
b=21:3=7
Z Twierdzenia Apolloniosa o średnicach sprzężonych mamy własność:
Równoległobok stycznych przylegających do średnic sprzężonych ma pole:
P=4ab
2) DLa elipsy i odpowiedniego równoległoboku wg treści zadania:
a=24, b=21
P
ABCD=4*24*21=2016
1 sie 20:10
Mila:

P
ABCD=4*2*3=24
P
ABCD=6*4=24
1 sie 20:31
aldonka: Twierdzenia Apolloniosa o średnicach sprzężonych − mało spotykane, dziekuję
1 sie 21:57
Mila:
Skąd masz to zadanie?
1 sie 22:01