sprzężenie
Sylwia: Sprawdz czy dla liczby zespolonej z≠0 zachodzi równość:
(z + 1/z)* − (1 + z)* / z = z* − 1
*−oznacza sprzężenie liczby
30 lip 08:41
Szkolniak: Ja bym spróbował tak:
niech: z=x+yi, wtedy z*=x−yi
| | 1 | | 1 | |
(1) (z+ |
| )*=(x+yi+ |
| )*= |
| | z | | x+yi | |
| | x−yi | |
=(x+yi+ |
| )*= |
| | (x−yi)(x+yi) | |
| | x | | y | |
=(x+yi+ |
| − |
| i)* |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
| | x | | y | |
=((x+ |
| )+(y− |
| )i)*= |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
| | x3+xy2+x | | y | |
=( |
| )−(y− |
| )i |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
(2) (1+z)*=(1+x+yi)*=(x+1+yi)*=x+1−yi
Mnożymy obustronnie równanie przez 'z' (z≠0)
prawa strona: (z*)z−z=(x−yi)(x+yi)−(x+yi)=x
2+y
2−x−yi=(x
2+y
2−x)−yi
Sprawdzamy:
| | x3+xy2+x | | y | |
( |
| )−(y− |
| )i−(x+1−yi)=(x2+y2−x)−yi |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
| | x3+xy2+x | | y | |
( |
| )−(y− |
| )i−x−1+yi=x2+y2−x−yi |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
| | x(x2+y2+1) | | y(x2+y2−1) | |
( |
| )−( |
| )i=(x2+y2+1)−2yi |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
I teraz porównujemy współczynniki przy odpowiednich potęgach 'x'
Jest ok?
30 lip 17:19
Sylwia: co to znaczy " porównujemy współczynniki przy odpowiednich potęgach 'x'"
30 lip 17:57
Szkolniak: Tfu, miałem na myśli że odpowiednio przyrównujemy część rzeczywistą i część urojoną.. wybacz
30 lip 18:04
ABC: A ja myślę że celem zadania było skorzystanie z własności sprzężenia sumy i iloczynu
30 lip 18:34
Sylwia: Czyli nie są równe
30 lip 21:20
ICSP: Równość dla każdej nie zachodzi,
Kontrprzykładem jest np z = i:
L = 1 + i ≠ −1 − i = P
Jednak mamy następującą równość:
| | 1 | | 1 + z | |
(z + |
| )* − ( |
| )* = z* − 1 |
| | z | | z | |
Dość podobną do twojej.
30 lip 22:28