trojkat
bodzio: W trojkacie o bokach dlugosci a,b oraz c. Pokaz ze prawdziwa jest nierownosc.
a/(b+c−a)+b/(c+a−b)+c/(a+b−c)>=3
29 lip 23:24
chichi:

|AB|=a=x+y, |BC|=b=y+z, |AC|=c=x+z, x>0 ∧ y>0 ∧ z>0
| a | | b | | c | | x+y | | y+z | | x+z | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| b+c−a | | b+c−a | | a+b−c | | 2z | | 2x | | 2y | |
| | 1 | | x+y | | y+z | | x+z | |
= |
| ( |
| + |
| + |
| ) = |
| | 2 | | z | | x | | y | |
| | 1 | | x | | z | | y | | z | | x | | y | |
= |
| [( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+( |
| + |
| )] |
| | 2 | | z | | x | | z | | y | | y | | x | |
| | a | | b | |
Dla a,b>0 prawdą jest,że: |
| + |
| ≥ 2 (możesz udowodnić  ), zatem mamy: |
| | b | | a | |
| 1 | | x | | z | | y | | z | | x | | y | | 1 | |
| [( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+( |
| + |
| )] ≥ |
| (2+2+2) = 3 □ |
| 2 | | z | | x | | z | | y | | y | | x | | 2 | |
29 lip 23:44
chichi:
| | b | |
Chochlik się wkradł, w drugiej linijce powinno być oczywiście |
| , rozumowanie dalej |
| | c+a−b | |
jest poprowadzone poprawnie, tylko nie zmieniłem mianownika, bo miałem skopiowany ułamek
29 lip 23:49
bodzio: a/b+b/a>=2 /*ab
a
2+b
2>=2ab
a
2−2ab+b
2>=0
(a−b)
2>=0
kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny c.k.d.
Już rozumiem rozwiazanie ale nie wpadlem na to zeby tak uzaleznic od siebie a,b,c i z ta
nierownoscia tez bym nie wpadl no ale dzieki
30 lip 00:23
chichi:
Na przyszłość − z prawej strony masz instrukcje
'wpisz, a otrzymasz' 
P.S. Dowód poprawny
30 lip 00:41