dowód
zadanie: | | | | | | | | | |
Pokaż ze F2n+1 = | + | + | + ... + | , gdzie Fn to ciąg |
| | | | | |
Fibonaciecciego
29 lip 10:17
jc:
F3 jest liczbą rysunków
| |
=
F4
| | |
= |
| =
F5
| | | |
= | |
| = |
| | =
= =
Należałoby pokazać, że liczb takich rysunków spełnia odpowiedni wzór rekurencyjny.
Można inaczej. Z 4 wybieramy 0 znaków =, z 3 wybieramy 1 znak =, z 2 wybieramy 2 znaki =.
Stąd równość.
To tylko szkic wymagający uzupełnienia.
29 lip 14:53
zadanie: Nie rozumiem niestety tego dowodu
29 lip 15:02
MilEta: spójrz na wikipiedie, tam jest nawet nieco ogólniejsza własnoś (nie tylko dla nieparzystych)
Policz F1 i F2 a następnie pokaż, że spełnia własnosć Fn+2 = Fn+1 + Fn
29 lip 15:29
Adamm: jc chodzi o to że albo kładziesz kreskę pionowo (czyli |), albo dwie kreski poziomo (czyli =)
29 lip 19:16