minimalna wartość
kaja: Niech x,y∊R oraz √x+6 + √y+6 = x+y. Wyznacz minimalną wartość x+y.
28 lip 08:02
MilEta: Z symetrii (warunku jak i wyrażenia do zminimalizowania) na pewno wtedy x = y
a wtedy
√x+6+√x+6 = x+x
2√x+6 = 2x
√x+6 = x
x+6 = x2
x2 −x − 6 = 0 → x1 = −2, x2 = 3
ale x = −2 nie jest w dziedzinie
Ostatecznie x = y = 3 i wtedy x+y = 6
28 lip 12:21
kaja: A kiedy będzie przyjmować wartość maksymalną?
28 lip 12:27
MilEta: Jednak cos mi sie nie podoba.. bo
jak weźmiemy x = 0 to wtedy łatwo wyliczyć, że y = 1+2√6 i wtedy x+y będzie mniejsze niż 6
Z kolei dla x = −6, y = 10 mamy x+y = 4 czyli da sie jeszcze mniej
To co podałam wyzej to będzie chyba ta maksymalna, zaraz sie zastanowie jak to ladnie pokazac
28 lip 12:32
MilEta:
x+6 = s
2 (niech też s≥0)
y+6 = t
2 (niech też t≥0)
wtedy mamy
s + t = s
2 + t
2 − 12 i chcemy zminimalizować x+y (ale z warunku to to samo so
√x+6+
√y+6
czyli s+t)
s+t = (s+t)
2 − 12 − 2st
Niech a = s+t, b = st (czyli chcemy zminimalizować a); oczywiście a≥0, b≥0
a = a
2 − 12 − 2b.
a
2 − a −12 − 2b = 0
I teraz widać, że najmniejsze a dla którego a≥0 oraz b≥0 to a = 4
czyli s+t = 4 (a to właśnie chcieliśmy zminimalizować)
Zatem najmniejsza wartość x+y to 4.
Spróbuj podobnym rozumowaniem pokazać, że najwjększa wartość to będzie 6 (prawdopodobnie)
28 lip 12:59
MilEta: Przyszło mi do głowy inne, myśle ciekawsze rozwiązanie

Z nierówności miedzy średnią kwadratową a arytmetyczną
| | √x+62+√y+62 | | √x+6+√y+6 | |
√ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
dodatkowo, korzystamy z warunku
Niech x+y = t
2t+24 ≥ t
2
t
2−2t − 24 ≤ 0 gdy t∊[−4,6]
Zatem widać, że x+y ∊ [−4,6]

Najmniejsza wartość to −4 (jest osiągana dla x=−6, y = 10), największa 6 (dla x=y=3)
28 lip 13:07
kaja: Dzieki
28 lip 13:09
MilEta: Rozumowanie jest ok, ale mały błąd w rozumowaniu sie wkradł (oczywiście t≥0 jest)
zatem w trzeciej linicje od konca t ∊ [0,6] i stąd wiemy jaka maksymalna wartość będzie
(to −4 to jakieś chwilowe zaćmienie)
28 lip 13:10