Układ równań.
etylen:
Rozwiąż układ równań:
x
2+y
2=34
26 lip 18:44
ABC: 6−latek, etylen to twój nowy pseudonim teraz? Bo takie zadania są w radzieckim zbiorze zadań
Modenowa z lat 50 XX wieku , kto takie książki może mieć?
26 lip 19:04
26 lip 19:11
26 lip 19:17
ABC:
a gdy 70 lat temu nie było Wolframa , to jak to robili?
26 lip 19:26
a7: no pewnie to było dla magików
26 lip 19:33
ICSP: u = x − y oraz v = x + y wraz z tożsamością polaryzacyjną dają:
u
2 + v
2 = 68
Niech v > 0. Pociąga to za sobą również u > 0 i w konsekwencji u + v > 0. Mnożąc przez v:
uv +
√uv = 20
skąd natychmiast
uv = 16
Dalej równość
(u+v)
2 = u
2 + v
2 + 2uv
pozwala wyznaczyć
u + v = 10
Z pomocą wzorów Viete'a tworzymy równanie o pierwiastkach u i v:
z
2 − 10z + 16 = 0
skąd po rozwiązaniu:
(u = 2 i v = 8 ) lub (y = 8 i v = 2)
skąd łatwo wyznaczyć
(x = 5 i y = 3 ) lub (x = 5 i y = −3)
Przypadek dla v < 0 jest analogiczny.
uv = 25
u + v = −118
itd
26 lip 19:44
ICSP: Zgubiłem pierwiastek na końcu:
u + v = −√118
26 lip 19:51
a7: wow

!
26 lip 20:19
ICSP: Mila strasznie naciągane.
Po pierwsze: przekształcenie
nie jest prawdziwe dla każdego v
Po drugie: równanie
√uv = 20 − uv
Dla uv = 25 jest sprzeczne.
| | √118 | | 3 | |
Po trzecie: x = |
| , y = ± |
| |
| | 2 | | √2 | |
nie jest jednym z rozwiązań.
26 lip 21:37
ICSP: przekształcenie:
na
uv +
√uv = 20
nie jest prawdziwe dla każdego v.
26 lip 21:38
Mila:
To jest zadanie z egzaminu w 1984 roku na Akademie Rolnicze.
Było 7 zadań . To zadnie było ostatnie.
Trzeba było wybrać 5 zadań i rozwiązać w ciągu 4 godzin.
Inne zadanie z tego egzaminu:
2) Dla jakiej wartości m równanie :
x2+y2−2mx−4y+2m2−5m+4=0
przedstawia okrąg leżący w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych.
26 lip 21:39
Mila:
Tak w rozwiązaniu pogubiłam znaki

Masz rację

Sprawdzę wszystko
26 lip 21:46
ICSP:
26 lip 21:52
Szkolniak: Mila czy odpowiedź to m∊<4;5)?
26 lip 22:30
Mila:
Odp. wg książki.
m∊(4,5).
Nie rozwiązywałam tego zadania.
Szkoda , że nie popatrzyłam na odp. w poprzednim zadaniu, bo głupoty napisałam
26 lip 23:01
chichi:
Ty masz ten plus, że zawsze się możesz wybielić, to tak samo jak z zaszczepionymi

@
Szkolniak dla m=4 leży w 1 ćwiartce, ale jest styczny do osi OX, może dlatego odrzucają
m=4, bo uznają, że musi leżeć w całości
26 lip 23:10
daras: ciężko było kiedyś zostac mgr rolnictwa
26 lip 23:11
daras: teraz rozwiązuja na maturze 2+2 i idą n a"studia" i myslą, że zjedli wszystkie rozumy
26 lip 23:12
Mila:
No cóż z geniuszami nie dyskutuje się. Zatem milczę.
26 lip 23:13
Mila:
daras pozostałe zadania nie były trudne.
26 lip 23:14
ABC: | | x−y | |
w rosyjskim zbiorze zadań rozwiązuje się wprowadzając |
| =a2 i następnie wyliczając a |
| | x+y | |
26 lip 23:42
Szkolniak: chichi wiem o tym, dlatego ta czwórka według własnej interpretacji
Mila, ja posiadam w domu zbiór zadań Gdowskiego i Plucińskiego i też na końcu są właśnie
takie zadania jak wspomniałaś (rolnicze itp)
I tak jak mówisz, niektóre całkiem łatwe
27 lip 00:08
chichi:
W zbiorach Kiełbasy również są takie zadania i niektóre też są ciekawe
27 lip 00:12
Mariusz:
Ten układ równań z pierwszego wpisu można też było podstawieniem rozwiązać
x
2+y
2=34
| | y2−x2+20 | |
√(x−y)/(x+y)= |
| |
| | x+y | |
x
2+y
2=34
| x−y | | (y2−x2)2+40(y2−x2)+400 | |
| = |
| |
| x+y | | (x+y)2 | |
x
2+y
2=34
| | y2−x2 | | (y2−x2)2+40(y2−x2)+400 | |
− |
| = |
| |
| | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
x
2+y
2=34
(y
2−x
2)
2+41(y
2−x
2)+400=0
x
2+y
2=34
y
4−2x
2y
2+x
4+41y
2−41x
2+400=0
x
2+y
2=34
(34−x
2)
2−2x
2(34−x
2)+x
4+41(34−x
2)−41x
2+400=0
x
2+y
2=34
x
4−68x
2+1156+2x
4−68x
2+x
4+1394−41x
2−41x
2+400=0
x
2+y
2=34
4x
4−218x
2+2950=0
x
2+y
2=34
2x
4−109x
2+1475=0
x
2+y
2=34
Otrzymaliśmy do rozwiązania równanie dwukwadratowe
ale po drodze podnosiliśmy obustronnie do kwadratu więc po rozwiązaniu
musimy sprawdzić czy nie otrzymaliśmy pierwiastków obcych
27 lip 00:35
Mila:
Szkolniak, ten układ też jest ciekawy, ale trzeba uważać na założenia i rachunki ,
wtedy jak pokazał ICSP ładnie się rozwiązuje.
Z Kiełbasy (wyd. 2009 rok) rozwiązałam (kiedyś tam) wszystko, ale mało jest równań.
27 lip 00:51
Mariusz:
ABC 26 lip 2021 23:42 , próbowałem tego przed przeczytaniem twojego wpisu
i nic z tego nie wyszło a Mila bawi się w usuwanie swoich wpisów
27 lip 01:48
Mila:
Bardzo Ci to przeszkadza
Mariuszu ?
Usunęłam zapis, aby jakiś uczeń korzystający z forum nie został wprowadzony w błąd
m.i. z powodu rozwiązania tego zadania bez założeń .
Ponadto mogę usunąć także Twój zapis , jeśli będziesz kiedyś potrzebował.
Pozdrawiam
27 lip 18:04
chichi:
@
Mila to jest żadne wytłumaczenie, wystarczy napisać niżej komentarz, że rozwiązanie z tej
i tej godziny jest błędne i dlaczego. Może wielu uczniów postąpi lub będzie chciało postąpić
jak Ty, ale znajdą to rozwiązanie uznane za błędne z odpowiednim wytłumaczeniem i będzie to
dla nich pomocne. A ten Twój argument, że usuwasz aby kogoś nie wprowadzać w błąd, proszę
Cię... Nikt nie jest bezbłędny, ale to co robisz, aby sprawiac takie wrażenie jest dla mnie
niezrozumiale
27 lip 18:27
Mila:
Przepraszam.
27 lip 19:01
Szkolniak: Mila Kiełbasy akurat nie mam i nie wiem o której książce dokładnie mówisz − byłabyś w
stanie tutaj wrzucić link ze zdjęciem? To może poszukam i zakupię dla treningu

Trening by się przydał bo zająłem się po trochu materiałem ze studiów i była lekka przerwa z
takimi zadaniami jak te
27 lip 20:22
27 lip 21:00
Mariusz:
Mila z jednej strony to dobrze bo tak jak napisałaś uczniowie nie będą się wzorować
z drugiej strony gdybym zobaczył twoje rozwiązanie
i zauważył że pokrywa się z moim to raczej bym tego swojego nie umieszczał
Po zastanowieniu rozwiązanie zaprezentowane przez ICSP jest jednak lepsze
27 lip 21:32
Mila:
MariuszTwoje rozwiązanie jest inne niż moje było. Dlaczego nie pisałbyś?
Z kolei ja zasugerowałam się Twoim rozwiązaniem ( początkiem).
| x−y | | (x−y)*(x+y) | |
| = |
| |
| x+y | | (x+y)2 | |
wtedy:
| | √(x−y)*(x+y) | | 20 | |
x−y+ |
| = |
| |
| | |x+y| | | x+y | |
Teraz założenia i do przodu.
27 lip 22:19
Szkolniak: Dzięki chichi, pomyślę czy zakupić Kiełbasę czy od razu na studia Krysickiego i
Włodarskiego żeby ćwiczyć
Albo poczekam na rozpoczęcie studiów to może będą polecać jakąś literaturę, wtedy zadecyduję
28 lip 23:34
chichi:
@
Szkolniak na docerze znajdziesz darmowe PDF'y Kiełbasy
28 lip 23:40
Szkolniak: Właśnie niby tak, ale w takich wersjach elektronicznych nawet nie ma jak zaznaczać zrobionych
zadań i potem już nie pamiętam czy je robiłem czy nie

Krysicki też jest i też niby mam, ale raczej wolę w wersji papierowej
Sporo idzie znaleźć w internecie w ogóle − mam Rudina, Fichtenholza, Sierpińskiego itd. tylko
że niestety trzeba z nosem w ekranie siedzieć
28 lip 23:51
chichi:
Ja też używam tylko tych fizycznych wersji książek, ale możesz sobie zajrzeć chociaż do
Kiełbasy i popatrzeć na zadania
28 lip 23:59
Szkolniak: Kiedyś pobrałem już i coś tam rzuciłem okiem, ale nawet nie robiłem bo i tak bym się pogubił co
robiłem a co nie, a to wtedy dla mnie bez sensu
Z tego co pamiętam to jakieś zadania ciekawe były, ale to wyjątki, a wiesz, nie chcę robić
zadań tylko po to by trzaskać jak najwięcej tych najłatwiejszych

Chociaż uważam że taki Kiełbasa w porównaniu z Krysickim i Włodarskim to już trochę inna bajka,
nie wiem czy wiesz o co chodzi
29 lip 00:05
chichi:
Krysicki & Włodarski to zbiór zadań z analizy matematycznej, natomiast zbiór Kiełbasy to zbiór
zadań maturalnych ze
wszystkich działów matematyki ze szkoły średniej, który zawiera
zadania ciekawsze − te ze starszych lat z egzaminów wstępnych na uczelnie etc.
To nie jest zbiór zadań do matematyki wyższej w przeciwieństwie do K&W
29 lip 00:22
Szkolniak: Dokładnie, zabrakło mi słowa żeby opisać K&W

Czyli rozumiem że Kiełbasa najlepszy jeśli chodzi o cały materiał ze szkoły średniej? A jak nie
to miałbyś może jakiegoś swojego faworyta?
29 lip 01:38
chichi:
Ale masz na myśli faworyta jeżeli chodzi o materiał ze szkoły średniej tak?
29 lip 01:47
Szkolniak: Dokładnie tak, ale nie że typowo pod przerabianie i uczenie się każdego działu od podstaw,
tylko jakieś ciekawsze zadania
Podstawy chyba mam już za sobą także strata czasu takie zadania robić myślę
29 lip 01:59
29 lip 02:19
29 lip 11:02
ite:
Dla miłośników trudniejszych zadań jest jeszcze Gdowski, Pluciński "Zbiór zadań z matematyki
dla kandydatów na wyższe uczelnie" dostępny w pdfie.
Program okroili, ale do powtórki przed maturą jest co wybrać.
https://prnt.sc/1hjg7jx
29 lip 11:24
chichi:
Gdowski & Pluciński również posiadam, @
Szkolniak również pisał, że posiada ten zbiór.
Zerknę do tej 100matura dzięki
29 lip 12:25
chichi:
Zbiór Dróbka & Szymański też posiada fajne zadanka
29 lip 12:36
ite: Myślę, że 6−latek wskazałby jeszcze kilka zbiorów z kącika dawnej książki matematycznej.
29 lip 13:53