Zbiory, elementy
Szkolniak: Liczba dwuelementowych podzbiorów zbioru A jest 3 razy większa niż liczba dwuelementowych
podzbiorów zbioru B. Liczba dwuelementowych podzbiorów zbioru A nie zawierających ustalonego
elementu a∈A jest sumą liczby dwuelementowych podzbiorów zbioru B i liczby dwuelementowych
podzbiorów zbioru B, do którego dodano jeden element. Ile elementów ma każdy z tych zbiorów?
Ile każdy z tych zbiorów ma podzbiorów trzyelementowych?
Wyszło mi że zbiór A ma elementów 10, a zbiór B ma 6, czy byłby ktoś w stanie sprawdzić czy
wynik jest ok?
25 lip 22:45
wredulus_pospolitus:
Dla zbioru mającego 'n' elementów liczba dwuelementowych podzbiorów wynosi
związku z tym:
niech
a −−− liczba elemetnów zbioru A
b −−− liczba elementów zbioru B
| a(a−1) | | b(b−1) | |
| = 3 |
| −−> a(a−1) = 3b(b−1) |
| 2 | | 2 | |
| (a−1)(a−2) | | b(b−1) | | (b+1)b | |
| = |
| + |
| −−−> (a−1)(a−2) = b*2b |
| 2 | | 2 | | 2 | |
więc jest ok ... jedyne rozwiązanie które pasuje to 10 ; 6
25 lip 23:01
Szkolniak: Do tego samego doszedłem, dzięki za sprawdzenie!
25 lip 23:27