Prawdopodobieństwo metodą drzewka
pp: W wycieczce szkolnej bierze udział 16 uczniów wśród których 4 zna okolice . Wychowawca wybiera
losowo 3 osoby które mogą isc do sklepu oblicz prawdopodobieństwo że wśród wybranych 3 osób
będą dokładnie 2 znające okolice.
To zadanie już tu było, rzecz w tym że nie mam bladego pojęcia jak mam je rozwiązać za pomocą
drzewka. Help!
3 mar 23:08
4 mar 00:54
Sabin:

z − zna, n − nie zna (okolicy)
Drzewko wyglada tak jak na rysunku. Interesują nas ścieżki na czerwono, ponieważ tylko one
produkują rozwiązania takie, o jakie pytają w zadaniu. Zajmujemy się ścieżkami po kolei,
zaczynając od lewej.
ścieżka (z,z,n) =
416 *
315 *
1214
ścieżka (z,n,z) =
416 *
1215 *
314
ścieżka (n,z,z) =
1216 *
415 *
314
Szukane prawdopodobieństwo to suma wyników z tych trzech ścieżek. Na marginesie, każda z nich
daje taki sam wynik, więc wystarczy policzyć jedną i wziąć ją razy 3.
4 mar 00:55
,k ml: Δ∞≥⊂←⇔∞α
14 kwi 10:50
kai : dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne,2 zielone. W
drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne, 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po
jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
9 sty 15:04