wyznacz ekstrema funkcji f(x)=|x|-x^2
mineralny: Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=|x|−x2
23 lip 14:41
chichi:
| | ⎧ | x−x2, x≥0 | |
| f(x)=|x|−x2= | ⎩ | −x−x2, x<0 |
|
Zauważmy, że f(x)=f(−x) → funkcja jest parzysta, weźmy więc funkcję:
g(x)=x−x
2, dom(g)=[0,+
∞)
Znajdź ekstrema tej funkcji, te ekstrema będą ekstremami funkcji f na ±argumencie ze względu na
parzystość
23 lip 14:53
mineralny: Czy bedzie to zatem maksimum w +/− 1/2 i wynosi ono 1/4?
23 lip 15:15
chichi:
There u are!
23 lip 15:20
Mila:
f(x)=−x2+|x|
g(x)=−x
2+x
23 lip 16:52
ICSP: | | 1 | |
Maksimum dla x = ± |
| oraz minimum dla x = 0 |
| | 2 | |
23 lip 17:38
chichi:
Jak już tak podajemy to min i max, to może jakaś 'klasyfikacja' by się przydała? Bo maksimum
jest globalne, a minimum lokalne
23 lip 17:51
ICSP: Podałem wszystkie w kontekście lokalnym.
To, że niektóre z nich są również globalnymi to już temat na inną rozmowę.
Polecenie: "Wyznacz ekstrema funkcji" moim zdaniem odnosi się do ekstremów lokalnych. (może
dlatego, że zazwyczaj takie zadania rozwiązuje się za pomocą pochodnej)
23 lip 18:04
chichi:
To nie był atak, tylko chodziło mi czysto formalnie
23 lip 18:26