najmniejsza wartość
dymix: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji:
f(x)=(sin x−1)(cos x+1)−sin2x
Czy da się to zrobić jakoś nierównościami?
23 lip 12:00
wredulus_pospolitus:
'jakoś nierównościami'

Znaczy że jak?
Jest to typowe zadanie na policzenie minimum lokalnego funkcji f(x) za pomocą pochodnej
23 lip 12:29
wredulus_pospolitus:
ewentualnie:
f(x) = sinxcosx − cosx + sinx − sin2x = cosx(sinx − 1) + sinx(1−sinx) = (1−sinx)*(sinx − cosx)
i z tego wyjść
23 lip 12:36
dymix: sinx−cosx=−√2(x−π/4)
23 lip 12:40
dymix: sinx−cosx=−√2sin(x−π/4)
23 lip 12:41
dymix: 1−sinx=(sinx/2−cosx/2)2 coś może z tym
23 lip 12:43
23 lip 12:45
piotr: pochodna:
2 √2 cos(x/2) (−1 + 2 cos(x)) sin(π/4 − x/2)
23 lip 15:27
piotr: f(x)=2 cos2(x/2) (−2 + √2 sin(π/4 + x))
23 lip 15:37
Mila:
f(x)=(sin x−1)(cos x+1)−sin
2x
f'(x)=cos
2x−sin
2x+cosx+sinx−2sinx cosx
f'(x)=cos(2x)−sin(2x)+cosx+sinx
f'(x)=0
(cos(2x)+cosx)+(sinx−sin(2x))=0
| | 2x+x | | 2x−x | | x+2x | | x−2x | |
2*cos |
| *cos |
| +2*cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | | x | |
cos |
| *cos |
| −cos |
| sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | x | |
cos |
| *(cos |
| −sin |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | x | |
cos |
| =0 lub cos |
| =sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz dokończ
27 lip 21:46