równanie
dymix: Jak sprawdzić czy równanie ma rozwiązanie w l. rzeczywistych tg2x + tg2(2x) + ctg2(3x)= 1
22 lip 21:07
wredulus_pospolitus:
Możesz policzyć pochodną i wykazać, że minimum będzie większe od 1.
22 lip 21:40
dymix: Pochodna wyszła dość nieprzyjemna
2/cos2(2 x) * [1 + (2 sin(2 x))/cos(2 x))]− (6 cos(3 x))/(sin3(3 x))
Nie ma innego sposobu, moze jakieś przekształcenia?
22 lip 21:49
22 lip 22:14
dymix: Co robie nie tak?
22 lip 22:15
I'm back:
Ale niby wyszło że lewa nie jest równa prawej? Dlaczego tak uważasz?
22 lip 22:18
22 lip 22:21
dymix: A wogole da się znaleźć rozwiąznie dla tego równania ?
22 lip 22:28
MilEta: A może własność Darboux?
22 lip 23:24
wredulus_pospolitus:
Mileta −−− Darboux byłby jak znalazł gdyby ... to równanie miało rozwiązanie w zbiorze liczb
rzeczywistych

(a nie ma)
22 lip 23:40
dymix: To jak to rozwiązać najprościej?
23 lip 10:17
wredulus_pospolitus:
dymix −−− zszedłeś na kąt 'x' ... rozwiązuj tam dalej ... może się coś 'znośnego' uda z tego
wyłuskać
23 lip 10:44
wredulus_pospolitus:
niestety, żadnego łatwego szacowania się nie da tutaj zrobić, bo f(x) = tg2x + tg2(2x) +
ctg2(3x) ma minimum niewiele większe od 1
23 lip 10:45
jc:
| | 1−ab | |
a = tg x, b=tgy, c= 1/tg(x+y)= |
| |
| | a+b | |
| | 1−ab | | a2+b2+ab−1 | | a−b | |
( |
| )2 +a2+b2 = 1 + ( |
| )2 + ( |
| )2 ≥ 1 |
| | a+b | | a+b | | a+b | |
przy czym równość mamy tylko dla a=b=±/
√3.
czy może zachodzić równość: tg x=tg 2x = tg 3x = 1/
√3 ?
23 lip 15:31