okręgi
mateusz:

Dany kwadrat ABCD, gdzie punkt E znajduje się na odcinku BC. Załóżmy, że AE i CD przecinają się
w punkcie F. Pole okręgu wpisanego w ABE wynosi 15, a pole okręgu wpisanego w CEF wynosi 20.
Oblicz pole okręgu wpisanego w ADF.
21 lip 18:30
wredulus_pospolitus:
zauważ, że ΔABE jest podobny do ΔFCE
wyznacz proporcję
zauważ, że do nich podobny także jest ΔFDE − wykorzystaj to do wyznaczenia pola tegoż
największego okręgu
21 lip 20:04
kerajs: Postawię na 35+20√3
21 lip 20:33
justinaa:
Od kiedy .... okrąg ma pole ?
21 lip 21:43
Mila:
Wynik jak u kerajsa. Mateusz obliczyłeś?
22 lip 17:24
Mila:
Oczywiście pole koła
22 lip 17:25
wredulus_pospolitus:
| | |CF| | | 20 | | 4 | | 2√3 | |
( |
| )2 = |
| = |
| −−> |CF| = |
| |AB| |
| | |AB| | | 15 | | 3 | | 3 | |
| | |DF| | | 2 | | x | |
( |
| )2 = (1+ |
| )2 = |
| |
| | |AB| | | √3 | | 15 | |
| | 4 | |
x = 15*(1 + 4/√3 + |
| ) = 15 + 20 + 20√3 = 35 + 20√3 |
| | 3 | |
22 lip 18:26