Korzystając z rysunku wyznacz miarę kąta ECB.
Dobry wieczór tak sobie robię trochę zadań w te wakacje i natknąłem się na zadanie i nie wiem
czy ja po prostu czegoś nie widzę i nie potrafię go zrobić a może jest za mało danych?
Bez znajomości rosyjskiego i większych kombinacji
ΔBEF ≡ ΔAEF ≡ ΔBEC (b−k−b) ⇒ α = 30o
| h | ||
tg 15 = | ||
| a |
| tg 45 − tg 30 | ||
tg15 = tg(45−30) = | = | |
| 1+tg 45•tg30 |
| 3−√3 | 3 | 12−6√3 | ||||||||||||||
= | = | • | = | = 2−√3 | |||||||||||||
| 3 | 3+√3 | 9−3 |
| 2a−h | h | |||
ctgα = | = 2 − | = 2 − tg15 = 2 − (2−√3) = √3 | ||
| a | a |
Jeśli zbudujemy Δ równoboczny DCE, to mamy kąty jak na rysunku.
Dorzucę jeszcze jedno z wykorzystaniem trygonometrii:
| sin15o | sinα | sin75o | |||
* | * | =1 ⇒ | |||
| sin30o | sin(45o−α) | sin15o |
| cos15o | sin(45o−α) | sin30o | sin(45o−α) | ||||
= | ⇒ | = | ⇒ | ||||
| 2sin15ocos15o | sinα | sin15o | sinα |
Widziałbym to wykorzystując podział cyrklem kąta prostego na trzy części