kwadrat
Alek: W kwadracie ABCD , o boku 13, obrano punkty E,F odpowiednio na na BC, AB tak że ∠EDF=45o
oraz EF=11.
Oblicz długość odcinka CE.
19 lip 21:49
wredulus_pospolitus:

a
2 + b
2 = 11
2
13
2 + (13−b)
2 = d
2
13
2 + (13−a)
2 = c
2
11
2 = c
2 + d
2 − 2*cd*cos45
o
układ czterech równań z czterema niewiadomymi ... trochę zabawy ... ale da się policzyć
19 lip 22:36
Mila:

1)
obrót ΔDCE o 90
o
ΔE'FD≡ΔDEF
|FE|=11=x+y
y=11−x
13−(11−x)=2+x
2)
(2+x)
2+(13−x)
2=121
Napisz ograniczenia:
| | 11−√17 | | 11+√17 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lip 23:23
Mila:
Licz wg podpowiedzi 22:36. Chodzi mi o zgodność wyniku.
19 lip 23:44
ABC:
do pierwszego równania Wredulusa jak dorzucić (13−a)+(13−b)=11
to wychodzi podobnie jak u Ciebie Mila
20 lip 00:32
Mila:
Dziękuję
20 lip 17:07