granica
huraga: Oblicz granice limx→∞ (x−xe−1/x)
x>0
19 lip 10:40
Mariusz:
Może ktoś będzie miał ciekawszy pomysł ale gdybyś chciał skorzystać z reguły de L'Hospitala
to zapisz tę granicę w postaci
x(1−e
−1/x)
| | 1 | |
Gdybyś chciał podstawić t= |
| to otrzymasz |
| | x | |
19 lip 11:00
kerajs:
Inaczej:
...=limx→∞ x(1−((1−1x)x)1/x)=limx→∞ x(1−1+1x)=1
19 lip 21:26
wredulus_pospolitus:
kerajs ... ciekawie ... ale przyczepiłbym się do skrótu myślowego który wykonałeś
lim x(1 − e−1/x) = lim x(1 − (lim (1 − 1/x)x)1/x) i teraz musimy wykazać dlaczego
możemy 'wyjść' z drugą granicą na sam przód.
19 lip 22:02