2x−1 | ||
Niech f(x)=arctg(x)+arcctg( | ). Wartość f(5) znajduje się w przedziale | |
x+2 |
5π | ||
1− ( | ;π) | |
6 |
3π | 5π | |||
2− ( | ; | ) | ||
4 | 6 |
2π | 3π | |||
3− ( | ; | ) | ||
3 | 4 |
π | 2π | |||
4− ( | ; | ) | ||
2 | 3 |
9 | π | π | π | |||||
f(5) = arctg(5) + arcctg( | ) > arctg(√3) + arcctg(√3) = | + | = | |||||
7 | 3 | 6 | 2 |
9 | π | π | π | 3π | ||||||
f(5) = arctg(5) + arcctg( | ) < | + arcctg(1) = | + | = | ||||||
7 | 2 | 2 | 4 | 4 |
2π | 2π | |||
więc teraz musimy zobaczyć czy f(5) < | czy też > | ... jakieś sugestie ? | ||
3 | 3 |
π | 2π | |||
π − arctg(2) < π − arctg(√3) = π − | = | −−−> stąd odpowiedź (3) jest poprawna | ||
3 | 3 |
π | ||
arctg(5)+ | −arctg(9/7)=x | |
2 |
tgα−tgβ | |
=tg(x)⇔ | |
1+tgα*tgβ |
5−(9/7) | |
=tg(x) | |
1+5*97 |
1 | |
=tg(x) | |
2 |
1 | ||
x=arctg( | ) | |
2 |
1 | π | π | ||||
0<arctg( | )< | /+ | ||||
2 | 6 | 2 |
π | 2π | ||
<δ< | |||
2 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |