równania
Bold: Udowodnij, że dla dowolnego rozwiązania równania y'+y(2+cosy)=0 istnieje skończona granica
18 lip 16:55
wredulus_pospolitus:
y' + y(2+cosx) = 0 //*e
f(x)
e
f(x)y' + (2+cosx)e
f(x)y = 0 −−−> e
f(x) = (2+cosx)e
f(x) −−−> f(x) = 2x + sinx
wtedy:
[ e
2x+sinx*y ] ' = 0
e
2x+sinx*y = C
| | C | |
y = |
| = C*e−(2x+sinx) |
| | e2x+sinx | |
| | C*e−(2x+sinx) | | C | |
teraz musisz pokazać, że granica lim |
| = lim |
| jest |
| | x | | x*e2x+sinx | |
skończona, co nie powinno być szczególnie trudne, nie sądzisz

18 lip 18:02
wredulus_pospolitus:
poprawka ... winno być:
( ef(x) )' = (2+cosx)ef(x)
18 lip 18:03
Mariusz:
wredulus , tak tyle że
równanie y' + y(2+cosy)=0 jest równaniem o rozdzielonych zmiennych a nie liniowe
18 lip 20:32
wredulus_pospolitus:
w nawiasie masz cos
x
18 lip 22:38
wredulus_pospolitus:
a nie ... ja źle spojrzałem
18 lip 22:39
Mariusz:
Jeżeli równanie jest dobrze przepisane i tam rzeczywiście miał być y
to dostaniemy całkę której policzenie będzie dość trudne
18 lip 23:27
Adamm:
y>0 ⇔ y'<0
y<0 ⇔ y'>0
| | y | |
stąd wynika że np. |y| ≤ |y(0)|, a wtedy już prosto |
| → 0 dla x → ∞ |
| | x | |
20 lip 14:45
Adamm:

w praktyce te rozwiązania będą wyglądać podobnie do eksponenty
20 lip 14:47
Adamm: (na rysunku mamy C*exp(−x) dla różnych C)
20 lip 14:48