równania różniczkowe
Sigma: Jak znaleźć czynnik całkujący dla równania (2y−x+1)dx−(x−3y2)dy=0
18 lip 09:37
Mariusz:
Równanie cząstkowe czynnika całkującego
| δμ | | δP | | δμ | | δQ | |
| P+μ |
| = |
| Q+μ |
| |
| δy | | δy | | δx | | δx | |
| | δP | | δQ | | δμ | | δμ | |
μ |
| −μ |
| = |
| Q− |
| P |
| | δy | | δx | | δx | | δy | |
| | δP | | δQ | | δμ | | δμ | |
μ( |
| − |
| )= |
| Q− |
| P |
| | δy | | δx | | δx | | δy | |
Zakładasz że μ(x,y) = F(ω(x,y))
| | δP | | δQ | | δμ | δω | | δμ | δω | |
μ( |
| − |
| )= |
|
| Q− |
|
| P |
| | δy | | δx | | δω | δx | | δω | δy | |
| | δP | | δQ | | δμ | | δω | | δω | |
μ( |
| − |
| )= |
| ( |
| Q− |
| P) |
| | δy | | δx | | δω | | δx | | δy | |
to μ(x,y) = F(ω(x,y))
będzie funkcją zależną od ω to czynnik całkujący także będzie zależał od ω
Problem tym że znalezienie funkcji ω nie jest aż takie łatwe
Łatwiej byś miał gdybyś miał podaną funkcję ω(x,y)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Możliwe że jakieś podstawienie ułatwi poszukiwanie czynnika całkującego
ja jednak takowego nie widzę
Do poczytania
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon25/mon2503.pdf
Ciebie powinien zainteresować §21 oraz §29
18 lip 12:23
Sigma: Wiem jak się szuka czynnik całkujący, ale tutaj nie wiem jak go znaleźć. Może w jakimś
programie da się go obliczyć?
18 lip 12:26
Mariusz:
A nie masz podanej funkcji którą ja tutaj nazwałem ω ?
Miałbyś wtedy łatwiej bo czynnik całkujący nie zależy tylko od jednej zmiennej x albo y
Nie wydaje się aby był to czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych
Czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych jest postaci μ(x,y)=f(x)g(y)
W rosyjskich książkach możesz znaleźć jeszcze taki sposób szukania czynnika całkującego
(2y−x+1)dx−(x−3y
2)dy=0
2ydx −(x−1)dx − xdy+3y
2dy=0
(2ydx − xdy = 0)|: (xy)
−(x−1)dx +3y
2dy=0
2ln|x|−ln|y|=C
| | 1 | | x2 | |
μ1(x,y)= |
| , U1(x)= |
| |
| | xy | | y | |
| | 1 | |
μ2(x,y)=1 , U2(x)=y3− |
| (x−1)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
μ(x,y) = G(y3− |
| (x−1)2) |
| | 2 | |
Jeżeli udałoby ci się znaleźć takie funkcje F oraz G aby
| 1 | | x2 | | 1 | |
| F( |
| )=G(y3− |
| (x−1)2) |
| xy | | y | | 2 | |
to mógłbyś odtworzyć czynnik całkujący
18 lip 15:46