matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
suma
Raja:
1
Oblicz sumę ∑
n=1
∞
2
n
(1+2
1/2
n
)
17 lip 14:03
jc:
1
2
4
8
1
16
+
+
+
=
−
, x≠1
1+x
1+x
2
1+x
4
1+x
8
x−1
x
16
−1
obie strony dzielimy przez 16 i wstawiamy x=2
1/16
1
1
1
1
+
+
+
2(1+2
1/2
)
4(1+2
1/4
)
8(1+2
1/8
)
16(1+2
1/16
)
1
=
− 1
16(2
1/16
−1)
zapisz ogólnie i przejdź do granicy; otrzymasz
1
− 1
ln 2
17 lip 19:27