równanie
Luki: Ile rozwiązań ma równanie sin(x) + cos(x) + sin(2x) + cos(2x) + sin(3x) = −1 w przedziale
<0;2π>?
16 lip 07:37
student: chyba 5
16 lip 09:42
wredulus_pospolitus:
jaki poziom nauczania
16 lip 09:52
Luki: Studia 1 rok, chodzi mi bardziej o sposób
16 lip 09:55
ICSP: sinx + sin(3x) = 4sin(x)cos2(x) = 2sin(2x)cosx
cos2x + cos(0) = 2cos2(x)
[sin(x) + sin(3x)] + [cos(2x) + 1] + cos(x) + sin(2x) = 0
2sin(2x)cos(x) + 2cos2(x) + cos(x) + sin(2x) = 0
sin(2x)[2cos(x) + 1] + cos(x)[2cos(x) + 1] = 0
itd...
16 lip 12:24
student: tego nie będzie na studiach
16 lip 23:30
Mila:
Przekształcenia przydadzą się
16 lip 23:54