objętość bryły, obrót wokół osi y=2
morsek1: Obliczyć objętość brył powstałych z obrotu figury T wokół wskazanej osi:
T: 0 ≤ x ≤ π, 0 ≤ y ≤ sinx, y=2
Wiem jak zrobić podobne zadania, jeśli obrót jest wokół OX lub OY, a jak to zrobić jeśli ma być
obrót wg y=2? Jest na to osobny wzór?
15 lip 17:13
ICSP: przesuń wszystko o 2 jednostki w dół to będziesz obracał dookoła osi OX.
15 lip 17:53
morsek1: Czyli jak przesunę to mam:
0 ≤ x ≤ π , −2 ≤ y −2 ≤ sinx −2
zatem
V= π∫0π sinx dx = π.
Dobrze?
15 lip 18:05
ICSP: Zły wzór.
V = π∫(2 − sinx)2dx = ...
Granice całkowania takie same.
15 lip 18:43
morsek1: Faktycznie, dzięki.
A nie powinno być
V= π ∫ [(sinx − 2)2 − (−2)2 ] dx ?
15 lip 18:54
ICSP: Nie.
Po to przesunąłeś wykres aby obracać bryłę wokół osi OX i po to aby skorzystać z gotowego i
znanego wzoru.
15 lip 19:00
morsek1: Ok. Dzięki
15 lip 19:08