rozłóź wielomian na czynniki
kuba: W(x)=44+2x3−8x−16
15 lip 15:28
wredulus_pospolitus:
W(x) = x4 + 2x3 − 8x − 16 = x3(x+2) − 8(x+2)
jedziesz dalej
15 lip 15:32
kuba: no nie bardzo wiem jak
15 lip 15:40
Mariusz:
2x
3−8x−16+256=0
2x
3−8x+240=0
x
3−4x+120=0
x=u+v
(u+v)
3−4(u+v)+120=0
u
3+v
3+3(u+v)uv−4(u+v)+120=0
| | 4 | |
u3+v3+120+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3+120=0
u
3+v
3+120=0
u
3+v
3=−120
u
3+v
3=−120
| | √291408 | | √291408 | |
(t+60− |
| )(t+60+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | −540+√291408 | | −540−√291408 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | −1620+3√291408 | | −1620−3√291408 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
x = |
| (3√−1620+3√291408+3√−1620−3√291408) |
| | 3 | |
Teraz zostaje jeszcze podzielić wielomian przez dwumian
Gdyby okazało się że pomyliłeś się w przepisywaniu to
łatwiej by ci ryło rozłożyć ten wielomian chociażby grupowaniem
15 lip 15:48
Mariusz:
Jeżeli wielomian tak miał wyglądać jak napisał wredulus to wystarczy wyciągnąć
wspólny czynnik i zastosować wzór skróconego mnożenia na różnicę sześcianów
15 lip 15:52
KLM:
@Mariusz
nie rób kubie wody z mózgu ! !
15 lip 15:52
15 lip 15:54
Mariusz:
44 ≠ x4
czytaj jego wpisy
15 lip 15:54
circle:
1) a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
2)
W(x) = x4 + 2x3 − 8x − 16 =x3*(x+2)−8(x+2)= wyłączamy wspólny czynnik
=(x+2)*(x3−8)=(x+2)*(x3−23)=
=(x+2)*(x−2)*(x2+2x+4)
3)
x2+2x+4=0
Δ=−12<0 zatem nie możesz rozłożyć P(x)=x2+2x+4 na iloczyn.
15 lip 16:03