matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
rozłóź wielomian na czynniki
kuba:
W(x)=x
4
−7x
3
w(x)=4x
3
=x
2
−16x−4
15 lip 15:04
KLM:
x
4
−7x
3
=x
3
(x−7) 4x
3
+x
2
−16x−4= x
2
(4x+1)−4(4x+1)= (x
2
−4)(4x+1)=(x−2)(x+2)(4x+1)
15 lip 15:15