nie rozumiem przykładu z logiki matematycznej
białogłowy: Jak zastosować prawo rozdzielności koniunkcji względem alternatywy do (p ∨ q) ∧ (r ∨ s) ∧ (t ∨
~p)?
Ma wyjść alternatywa ośmiu zdań. Rozpisze mi ktoś krok po kroku jak to zrobić i co skąd się
wzięło?
Pozdrawiam.
15 lip 13:59
wredulus_pospolitus:
dwa dwóch alternatyw będzie tak jak poniżej:
(p u q) n (r u s) = (p n (r u s)) u (q n (r u s)) = ( (p n r) u (p n s) ) u ((q n r) u (q n s))
=
= (p n r) u (p n s) u (q n r) u (q n s)
dorzuć do tego teraz trzeci nawias i zrób analogicznie
15 lip 14:07