pomocy
szymon: cześć chodze do 5 klasy podstawowki i chce wiedziec dlaczego przy rozwiazywaniu rownan
przenosimy niewiadome na druga strone ze zmienionym znakiem
15 lip 13:55
wredulus_pospolitus:
jeżeli masz równanie, np.:
2x = 3x + 5
to się pytasz dlaczego jak przenosimy te 3x na lewą stronę to napiszemy:
2x − 3x = 5 ... o to się pytasz
15 lip 14:16
wredulus_pospolitus:
Jeżeli tak, to jest tu wykonany pewien 'skrót myślowy'.
Teraz Ci napiszę jak moglibyśmy to 'po kolei' napisać:
2x = 3x + 5 // −3x (czyli od obu stron równania odejmujemy 3x)
dzięki czemu otrzymujemy:
2x − 3x = 3x + 5 − 3x równość nadal jest zachowana do odjęliśmy 'to samo' po obu stronach
równania
2x − 3x = 0 + 5
czyli po prostu
2x − 3x = 5
mam nadzieję, że teraz widzisz w jaki sposób to powstało. W szkole jednak (i ogólnie w życiu)
nie robimy tego kroku, tylko po prostu 'przenosimy na drugą stronę ze zmienionym znakiem'
ponieważ rozumiemy/znamy zaprezentowaną powyżej procedurę i wiemy jakiego rezultatu oczekiwać.
15 lip 14:21
szymon: dzięki
15 lip 16:11
wredulus_pospolitus:
cieszę się, że rozjaśniłem Ci sytuację
15 lip 20:19
wredulus_pospolitus:
można też na to spojrzeć w ten sposób:
mamy wagę szalkową na której są jakieś odważniki. W chwili obecnej mamy równość (obie szalki
mają na sobie tyle samo <w sumie> ważące odważniki). Jeżeli z prawej szalki chcielibyśmy
zdjąć odważniki o masie X kg, to aby zachować równość także i z drugiej szalki musimy zdjąć
dokładnie tyle samo czyli X kg odważników. Tylko wtedy równość pomiędzy szalkami będzie nadal
zachowana.
15 lip 21:42