szeregi
seby: Wykaż rozbieżność szeregu
∑n=0∞ cos(n2)
14 lip 16:50
Mariusz:
Warunkiem koniecznym zbieżności szeregu jest
limn→∞an = 0
a granica
limn→∞cos(n2)
nie istnieje
14 lip 17:35
seby: A czemu ta granica nie istnieje?
14 lip 18:04
jc: Weźmy podciąg: n=2m.
n2=4m
cos 4m+1 = cos 4*4m = 2(2 cos 4m − 1) − 1
Gdyby granica była równa 0, to po lewej stronie mielibyśmy 0, a po prawej 1 i mamy sprzeczność.
15 lip 08:19
seby: Skąd się wzięło to 2(2 cos 4m − 1) − 1
15 lip 10:22
Mariusz:
Zastosowano dwukrotnie wzór na cosinus podwojonego kąta
15 lip 10:50
jc: Oj, kwadratów nie napisałem.
cos 4a = 2(2 cos2 a −1)2 − 1
15 lip 11:12