trapez
Sal:

Niech ABCD będzie trapezem trapezem prostokątnym tak jak na rysunku. Niech T będzie punktem
styczności półokręgu wpisanego ze średnicą AB oraz niech Q będzie punktem przecięcia
przekątnych. Udowodnij, że odcinek TQ jest prostopadły do AB.
14 lip 00:11
chichi:
Kto pisze tak tragiczne polecenia?
14 lip 00:26
Sal: A jak to wykonać?
14 lip 07:20
chichi:
Są wakacje, więc nie jest to zadanie domowe, masz dużo czasu. Usiądź zrób rysunek i kombinuj, a
nie czekasz aż ktoś za Ciebie to zrobi, pytanie tylko po co? Niczego Cię to nie nauczy, to
jest geometria, w której trzeba kombinować, więc schematowcom można podziękować

P.S. Jak w 2 dni sobie nie poradzisz to wrzucę rozwiązanie
14 lip 12:54
Mariusz:
W geometrii też są pewne twierdzenia tak więc i "schematowcy" mogliby coś poradzić
Gdyby przedłużyć odcinek TQ tak aby jeden z jego końców znajdował się na odcinku AB
oraz wykazać proporcjonalność pewnych boków to z podobieństwa trójkątów można by skorzystać
Na wikipedii jest też obrazek będący ilustracją twierdzenia Talesa
w przypadku gdy proste równoległe przecinają kąty wierzchołkowe
Gdyby były inne dane to można by było iloczynem skalarnym sprawdzać prostopadłość
albo twierdzeniem odwrotnym do Pitagorasa
Już ponad 21 lat tego typu zadań nie rozwiązuję więc wyszedłem już z wprawy
14 lip 22:44
an:

Załóżmy, że dwa odcinki P'T' dla punktu styczności z okręgiem oraz PT przechodzący przez Q
dla przekątnych musimy udowodnić że |P(Q)T|=|P'T'|.
| | 2ab | |
Z trzech równań Pitagorasa mamy R2=ab, i poprzez sinα P'T'={2R2}{a+b}= |
| |
| | a+b | |
| | 2ab | |
następnie poprzez Talesa otrzymujemy PT= |
| |
| | a+b | |
cnw.
16 lip 11:30