Prosze o pomoc. wazne...
Damian: Wektor PQ, gdzie P=(−1;0) ma długość 5. Punkt Q leży na prostej y=−2x. Wyznacz współrzędne
punktu Q. Proszę o pomoc krok po kroku jak rozwiązać takie zadanie. Najlepiej prosiłbym o
bardzo proste rozwiązanie z objaśnieniem bo chciałbym zobaczyć jak to się robi. Jutro
klasówka...
3 mar 22:08
Damian: Proszę o pomoc...
3 mar 22:23
Lachu: juz chwila postaram sie pomoc
3 mar 22:27
Damian: Ok czekam
3 mar 22:29
Damian: Jest ktoś

?
3 mar 22:40
Lachu: Nie wiem czy dobrze ale ja bym to zrobił tak wzor na odleglosc pkt od prostej to
d=U{|Ax0+By0+C|}{√A2+B2
gdzie d to odlegosc ktora musi byc rowna 5
A to wsploczynnik kierunkowy z ogolnej postaci funkcji liniowej =2
B to wsploczynnik przed Y z ogolnej postaci funkcji liniowej =1
C to wpsolczynnik przed wyrazem wolnym z ogolej postaci funcji liniowej =0
X0 to wspolrzedna x wektora czyli −1
Y0 to wspolrzedna y wektora czyli 0
funkcje y=−2x zamieniasz na postac 2x+y=0
czyli podstawiasz ze
5=U{|2*(−1)+ 1*0+0|{√22+B2
a z tego 5=U{|−2|}{√4+B2 juz pisze reszte
3 mar 22:45
Lachu: | | |2*(−1)+ 1*0+0| | |
5= |
| |
| | √22+B2 | |
| | |−2| | |
a z tego 5= |
| juz pisze reszte |
| | √4+B2 | |
3 mar 22:47
Damian: a skad tutaj przy 5 wziela Ci sie wartosc bezwzgledna?
3 mar 22:54
Lachu: teraz zalożenie że liczba pod pierwiastkiem musi byc wieksza lub równa 0 lecz ze jest w
mianownisku to musi byc spelniona nierownosc ze
√4+B2>0 czyli B
2>−4 czyli B nalezy do
rzeczywistych
| | 5 | | |−2| | |
potem z proporcji ze |
| = |
| |
| | 1 | | √4+B2 | |
czyli 5
√4+B2=|2| bo |−2|=|2|
potem rozwazasz 2 przypadlo gdy
5
√4+B2=2 lub
5
√4+B2=−2
3 mar 22:54
Lachu: przy 2 bo taki jest wzór
3 mar 22:55
Damian: chodzi mi o 5 a dokladnie ten zapis spod godziny (3 mar 22:47)
3 mar 22:59
3 mar 23:00
Damian: mam jeszcze pytanie
3 mar 23:06
Damian: Dziękuję Bardzo

3 mar 23:15