Zadanie dotyczące ilości możliwości. Pomocy.
natka: Z cyfr: 1, 2, 3, 4 i 5 chcemy ułożyć liczbę trzycyfrową. Ile takich liczb parzystych można
ułożyć, jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
Z góry dziękuję.
12 lip 19:40
natka:
12 lip 19:48
wredulus_pospolitus:
cyfry mogą się powtarzać czy nie?
12 lip 20:07
Z52:
24
12 lip 20:13
natka: Nie mogą, jest w poleceniu
12 lip 20:30
kat666:
nadal 24
12 lip 20:31
wredulus_pospolitus:
dwa podejścia
nr 1:
wybieramy ostatnią (2 lub 4): 2 możliwości
wybieramy pierwszą: 4 możliwości
wybieramy drugą: 3 możliwości:
4*3*2 = 24
nr 2:
wszystkich możliwości mamy:
5*4*3 = 60 ... w śród nich
3/
5 to liczby nieparzyste (końcówka to 1,3,5) a
2/
5 to
parzyste (końcówka 2,4)
12 lip 21:18
natka: Dzięki za pomoc!
12 lip 22:06
Mila:

1)
(x,y,2 ) gdzie x,y wybieramy ze zbioru: {1,3,4,5}
4*3=12
lub
2)
x,y,4 gdzie x,y wybieramy ze zbioru: {1,2,3,5}
4*3=12
========
12+12=24 możliwości
13 lip 20:36