promień zbieżności
Patryk: Witam
Mam pytanie dotyczące określania promienia zbieżności promienia. Gubię się w tym jeśli chodzi o
przykłady gdzie mam podstawienie za x np taki przykład:
t = (x−1)
3
(x−1)
3 ∊ (−1/8; 1/8)
x ∊ (1/2 , 3/2) − szereg jest zbieżny w tych przedziale, wiem że trzeba jeszcze sprawdzić
krańce
| | 1 | |
Jaki tutaj będzie R(promień zbieżności)? R = |
| ? |
| | 8 | |
12 lip 13:22
HGH: liczysz przedział zbieżności a poźniej badasz zbieżnośc na końcach przedziału, osobno,
wykorzystując już dowolne kryteria. Czyli w tym przypadku w x =1/2 i x = 3/2
Przedział zbieżności wychodzi <1/2, 3/2>
12 lip 14:33
Patryk: Wiem jak dalej liczyć, chodzi mi o sam promień zbieżności
12 lip 14:44
ICSP: Podstawiając dostajesz nowy szereg, więc nic dziwnego, że ma on inny promień zbieżności.
O promień zbieżności którego szeregu pytasz?
Wyjściowego czy po podstawieniu?
12 lip 17:14