równania - początki
LanJ: | | dy | | 1 | |
Rozwiąż równanie różniczkowe |
| = |
| |
| | dx | | y | |
11 lip 22:12
11 lip 22:15
LanJ: To koniec
11 lip 22:16
daras: si
11 lip 23:20
LanJ: A nie trzeba podać ile wynosi y?
12 lip 07:43
HGH: mozna podac, po prostu wyznacz y z równania
12 lip 11:50
LanJ: Ale po drugiej stronie jest x+c wiec jak?
12 lip 14:00
HGH: no jest i tam ma być, po prostu potrkatuj to jak szkolne wyznaczanie zmiennej ze wzoru.
y = ± √2√x+c
12 lip 14:28
LanJ: a nie musi być x>=−c ?
12 lip 17:12
kat666:
Zabawne. Zastanawiasz się nad dziedziną wyniku, a ignorujesz dziedzinę równania.
Skoro to początki to skup się na rozwiązaniu równania, a jak nabierzesz wprawy to wtedy (o ile
w ogóle) pomyślisz o dziedzinie albo o rozwiązaniach i punktach osobliwych.
12 lip 20:27
LanJ: No obliczenie całki z lewej i prawej strony − to znam. Od początku chyba lepiej zacząć a nie od
końca.
12 lip 21:40
LanJ: Bo w odpowiedzi jest y: (−c/2,∞), y(x) = ± √2x+c i nie chce od razu olewać szczegółów
12 lip 22:04
daras: y = ±√2x +C
13 lip 13:07
kerajs:
Twój wynik, daras, jest błędny.
14 lip 06:17
daras: czemu? √2C można zastąpić nową stała C'
choć przy takim zapisie C = 0
15 lip 11:49
HGH: ale √x+c to nie √x + √c
15 lip 12:33
daras: no nie

ale na pewno znajdę takie
√x+c =
√x +
√c'
15 lip 17:07