okrągły stół
HGH: na ile sposobow mozna rozsadzic 10 osob przy okraglym stole tak aby trojka osob siedziała obok
siebie, i dwie pary?
Zrobiłem tak
rozstawienie trójki − 3!
dwójki 2!
dwójki 2!
i teraz traktując trójki i dwójki jako osoby mam, 6 osób więc mogę je rozstawić na 6!/6
sposobów
co finalnie daje mi 3!*2!*2!*5! sposobów
jest ok?
10 lip 15:17
wredulus_pospolitus:
moim zdaniem powinno być 3krotnie mniej czyli:
23*5!
10 lip 15:26
HGH: Dlaczego? Co jest złego w moim rozwiązaniu w takim razie?
10 lip 15:28
kerajs:
Moim zdaniem wynik należy podzielić przez 10 ze względu na okrągły stół (i w domniemaniu
nierozróżnialne miejsca przy nim).).
11 lip 09:28
11 lip 09:57
HGH: kerajs, dlaczego przez 10? skoro 'połaczyliśmy' tą trójke i dwie dwójki to nie powinniśmy
dzielić przez 6?
11 lip 13:29
wredulus_pospolitus:
HGH ... załóżmy, że mamy tylko trójkę która ma siadać obok siebie.
Wedle tego co napisałeś mamy:
A zróbmy 'na raty':
1) siada pierwszy z trójki − 1 sposób
2) siada drugi z trójki − 2 sposoby
3) siada trzeci z trójki − 2 sposoby
4) siadają pozostali − 7! sposobów
w efekcie mamy: 4*7! sposobów
Dwa różne podejścia ... dwa różne wyniki ... który z nich jest błędny?
11 lip 14:07
kerajs:
Dzielę przez 10, gdyż mimo ''łączenia'' osoby zajmują 10, a nie 6 krzeseł.
11 lip 14:08
HGH: wredulus − no rzeczywiście sposobem 'na raty' też wydaję się być dobrze. No to jak w końcu?
kerajs − ale własnie rozmieszczając ich w obrębie 3 na 3! i dwójek na 2! już się tym nie
zajeliśmy?
11 lip 14:27
wredulus_pospolitus:
dobra ... to co ja napisałem jest błędnie (to działanie 'na raty') bo nie obejmuje możliwości:
132 oraz 231
11 lip 14:28
wredulus_pospolitus:

tak więc ... Twój oryginalny wynik powinien być poprawny. Zróbmy 'poprawione na raty' dla
sprawdzenia:
1) ustawiamy trójkę − 3! sposobów
2) siadają − 1 sposób
3) ustawiamy pierwszą parę (kto po lewej siedzi) − 2 sposobów
4a) para siada bezpośrednio przy trójce − 2 sposoby
5a) wybieramy kolejność drugiej pary − 2 sposoby
6a) siada 'lewy' z tej pary na jednym z 4 krzeseł nie może mieć po prawej zajętego) − 4 sposoby
7a) drugi siada obok − 1 sposób
8a) reszta siada − 3!
3!*1*2
3*4!
4b) para nie siada bezpośrednio przy trójce (czyli 'lewy' ma do wyboru 3 krzesła) − 4 sposoby
5b) − 2 sposoby (wybór lewego z drugiej pary)
6b) siada lewy − nie może usiąść tam gdzie po prawej ma zajęte (2 takie krzesła) − 3 sposoby
7b) siada prawy − 1 sposób
8b) siada reszta − 3! sposobów
3!*1*2*4*2*3*3! = 3!*2
2*3*4!
3!*1*2
3*4! + 3!*3
2*4! = 3!*4!*(8 + 12) = 3!*2*5*4! = 3!*2!*5! 3
Rysunek przedstawia rozłożenie
trójki i
pierwszej pary dla obu przypadków
11 lip 14:42
wredulus_pospolitus:
a końcu miało być bez tej '3' po 5!
11 lip 14:43
HGH:
11 lip 19:05