kwadrat
Malwina: Ile będzie wynosiła suma w jednym rzędzie w kwadracie magicznym 12 na 12 ? Kwadrat uzupełniamy
liczbami od 1 do 144.
9 lip 09:53
wredulus_pospolitus:
| | n(n2+1) | |
suma magicznego kwadratu wynosi: S = |
| gdzie n = √144 |
| | 2 | |
9 lip 10:09
wredulus_pospolitus:
Albo inny sposób:
| | 1+144 | |
1) suma wszystkich pul = |
| *144 |
| | 2 | |
2) w każdej kolumnie musi być taka sama suma, czyli będzie ona równa
1/
12 tego co powyżej
policzyliśmy
| | 1+144 | | 1 | |
więc S = |
| *144 * |
| = ... |
| | 2 | | 12 | |
9 lip 10:12
www:
Co to jest "p
ul ?
9 lip 11:48
Wiktor: Basen po angielsku
9 lip 11:55
Wiktor: Albo obciąganie guzików
9 lip 11:55