ciagi
Ja: Pierwszy wyraz Ciagu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego rowna sie 8. Dugie
wyrazy tych ciagow tez sa rowne. Jakie moga byc te ciagi, jesli trzeci wyraz ciagu
| | 25 | |
geometrycznego stanowi |
| trzeciego wyrazu ciagu arytmetycznego? |
| | 16 | |
3 mar 21:55
Ja:
3 mar 22:00
Ja:
3 mar 22:07
Ja: Zrobi to ktos?
3 mar 22:17
3 mar 22:26
Godzio:
8,x,y
8+y = 2x
y = 2x−8
x
2 = 25x − 100
x
2−25x+100 = 0
Δ = 625 − 400 = 225
√Δ = 15
| | 25+15 | |
x1 = |
| = 20 => y = 32 |
| | 2 | |
| | 25−15 | |
x2 = |
| = 5 => y = 2 |
| | 2 | |
3 mar 22:32
Eta:
mamy ciągi
a
n i b
n
a
1=8 b
1= 8
a
2= 8+r b
2= 8*q
to: a
2= b
2 => 8+r= 8q =>
r = 8q−8
a
3= 8+2r b
3= 8q
2
8q
2 = 25q −
252
16q
2 −50q+25=0 Δ= 900
√Δ= 30
q
1=
52 v q
2=
58
to r
1= 8*
52−2= 12 v r
2 = 8*
58−8= −3
a
n= a
1+( n−1)*r b
n = a
1*q
n−1
podstaw dane i dokończ, bo już mi się nie chce ( idę na herbatę

odp: a
n= 12n −4 lub a
n= −3n +11
b
n= 8*(
52)
n−1 lub b
n= 8*(
58)
n−1
3 mar 22:42
Ja: Brakuje jeszcze dwoch rozwiazan.
3 mar 22:51
Ja: to bylo do Godzia
3 mar 22:51
Gotfryd: Yyy, chyba jednak nie brakujr mu, musisz po prostu podstawic jeszcze do drugiego.
6 mar 21:47