całki
Bowser: Niech f(x) = (tgx)3/2 − 3tgx + √tgx
Rozważmy całki:
I1 = od 0 to 1 f(x)dx
I2 = od 0,3 do 1,3 f(x)dx
I3 = od 0,5 to 1,5 f(x)dx
Która odpowiedz jest poprawna
A) I1 > I2 > I3
B) I2 > I1 > I3
C) I3 > I1 > I2
D) I1 > I3 > I2
7 lip 21:18
Mariusz:
Gdybyś chciał liczyć te całki to
∫((tgx)
3/2+tgx+
√tgx)dx
t
2=tgx
2tdt=(1+tg
2x)dx
| | 2t4+2 | | 6t3 | | 2t2−2 | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | 1+t4 | | 1+t2 | | 1+t4 | |
| | 3 | | 4t3 | | 2t2−2 | |
2∫dt− |
| ∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | 2 | | 1+t4 | | 1+t4 | |
| | 3 | | t2−1 | |
2t− |
| ln(1+t4)+2∫ |
| dt |
| | 2 | | 1+t4 | |
| | 1 | |
Teraz do tej trzeciej całki można podstawić u=t+ |
| |
| | t | |
Możliwe że na te pytania można odpowiedzieć bez liczenia całki
7 lip 21:43