Nierówności na wykresie
Patryk: Witam,
W jaki sposób naszkicować na wykresie relacje typu: x2 ≥ y2?
7 lip 20:59
345:

(x+y)(x−y)≥0
7 lip 21:11
7 lip 21:12
Mila:

y
2≤x
2⇔
|y|≤|x|
1)
y≥0
y≤|x| punkty płaszczyzny pod wykresem i na wykresie funkcji y=|x| w pierwszej i II ćwiartce
lub
2)y<0
|y|=−y
−y≤|x|⇔
y≥−|x| punkty płaszczyzny nad wykresem i na wykresie funkcji y=−|x| w III i IV ćwiartce
7 lip 21:15
terry:

|x|≥|y|
y≤|x| i
y ≥−|x|
7 lip 21:20
Patryk: Już rozumiem, dzięki wszystkim za odpowiedzi
7 lip 21:26
Patryk: Jeszcze jedno pytanko, w jaki sposób narysować teraz relacje odwrotną do tej?
8 lip 12:34
Mila:

y
2≥x
2
|y|≥|x|
1) y≥|x| dla y≥0
2)y<0
−y≥|x|
y≤−|x|
8 lip 22:56
Patryk: Czyli, że jeśli mam relacje określoną jako nierówność, to przy relacji odwrotnej zmieniam po
prostu znaki nierówności?
9 lip 16:51