całka krzywoliniowa tw greena
HGH: Oblicz całke ∫xydx − (x+y)dy wykorzystujac tw Greena na kwadracie o boku 2 w kierunku
PRZECIWNYM do ruchu wskazówek zegara gdzie A(0,0) B(2,0) C(2,2) D(0,2)
P = xy P'y = x
Q = −x−y Q'x = −1
Więc całka wyszła mi ∫∫ −1−x dxdy
D
więc przyjałem tak: ∫∫ −1 −x dx dy dla 0<x<2 i 0<y<2 więc wychodzi = −8
Czy te granice są dobrze?
Czy y powiniene byc 2<y<0?
Jak wpływa ten kierunek na granice? Jakby wyglądały granice gdyby kierunek był zgodny z
wskazówkami zegara?
7 lip 13:27
daras: moja mama dostała kiedyś pałę za powtarzanie więc, no więc
7 lip 14:37
HGH: podbijam
8 lip 13:21
Maciess: W założeniach twierdzenia Greena jest dodatnia orientacja krzywej. Więc gdyby było inaczej to
wystarczy zamienic ze sobą granice (góra z dołem), a z własności całki można po prostu zapisać
to tak jak wczesniej tylko z przeciwnym znakiem. Tak to pojmuje. Ale niech ktos mądrzejszy też
sie wypowie, bo mogę bredzić.
8 lip 14:13
HGH: czyli wynik powinien być jednak z minusem? co da nam 8?
8 lip 14:18
Maciess: Dodatnio zorientowana to znaczy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
8 lip 17:11