Całka krzywoliniowa
HGH: Oblicz ∫L xydx −(x+y)dy gdzie L jest krzywą złożona z dwóch odcinków od punktu (−2, −2) do
punktu (0,0) i od punktu (0.0) do (1,1) w kierunku od (−2,−2) do (1,1)
Więc tak:
Podzieliłem sobie na dwa odcinki:
(−2,−2) do (0,0)
x = t x' = 1
y = t y' = 1
−2 < t < 0
więc całka wyszła mi:
∫ t2 *1 −2t*1 dt w granicach −2 do 0 więc = 6,66
drugi odcinek:
(0,0) do (1,1)
x = t x' = 1
y = t y' = 1
0 < t < 1
więc całka wyszła mi:
∫ t2 *1 −2t*1 dt w granicach 0 do 1 więc = −0,66\
i teraz po prostu 6,66 − 0,66 = 6.
Czy to jest dobrze rowiązane? Jeśli źle to co jest źle? Czy tutaj skoro i na pierwszym i na
drugim odcinku mamy prostą y = x to można by to potraktować jako 1 odcinek? jeśli nie to
dlaczego?
7 lip 13:22
daras: No więc ktoś może ci to sprawdzi więc..
7 lip 14:37
HGH: Na to liczę
7 lip 14:38
Maciess: Mogłeś jako jeden odcinek potraktować. W sumie to miałeś jeden odcinek, a ktoś ci kazał
wyrzucić z niego punkt. Można wyrzucić nawet więcej punktów i wynik się nie zmieni. Ja bym
liczył cały odcinek i zostawił uzasadnienie, że wartość się nie zmieni.
7 lip 17:48
HGH: tak też mi się wydawało, czyli rozwiązanie jest poprawne? Mógłbyś zerknąć jeszcze na drugie
zadanie z tego tematu które wrzuciłem?
7 lip 20:21
HGH: podbijam
8 lip 13:21